Svijet
SAD GA TRAŽI OD 2014.

Šef obavještajne službe ISIL-a uhićen u Sarajevu
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Na području Sarajeva lociran je i uhićen terorist Mirsad Kandić, za kojega se pretpostavlja kako je bio važan operativac terorističke organizacije Islamska država te je u tajnosti izručen američkim vlastima koje su za njim tragale godinama.

Mirsad Kandić iznimno je opasna osoba i jedan od ključnih ljudi terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u kojoj je bio šef obavještajne službe, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdio kako je Kandić izručen američkom pravosuđu koje je za njim tragalo još od 2014. a ustvrdio je kako je to osoba iz samog vrha strukture zloglasne terorističke organizacije.

"On je bio šef obavještajne službe ISIL-a", kazao je Mektić dodajući kako je Kandić jedan od trenutačno najtraženijih terorista na svijetu za kojim su godinama bezuspješno tragale brojne obavještajne službe diljem svijeta.

Kandić je rođen na Kosovu 1981. godine, a godinama je živio u SAD-u i posjedovao je američku “zelenu kartu”. On se na popisu osoba za kojima traga američko Ministarstvo pravosuđa nalazi od 2014. godine, a dvije godine poslije za njim je izdana međunarodna crvena tjeralica. On je vlastima SAD-a izručen u sarajevskoj zračnoj luci, a po njega je poslan posebni zrakoplov, što je dokaz kako je riječ o osobi bitnoj za američko pravosuđe. Policija nije ponudila nikakve službene informacije, no portal Žurnal.info, blizak sigurnosnim službama, objavio je kako je Kandić zapravo lociran i uhićen još u srpnju, i to u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica, gdje je živio pod lažnim identitetom služeći se krivotvorenim osobnim ispravama. U BiH je navodno dospio u siječnju ove godine. Izvjesno je kako je sud u New Yorku tjeralicu za Kandićem objavio na temelju optužnice za terorizam, odnosno za pružanje potpore inozemnoj terorističkoj organizaciji. Američki sud Kandića izravno povezuje sa slučajem australskog tinejdžera Jakea Bilardija, poznatog kao kao Jihady Jake, koji se 11. ožujka 2015. godine u samoubilačnom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi. Bilardija je navodno upravo Kandić doveo u postrojbe IS-a. Prema istom izvoru, Kandić je, prije nego što je stigao u BiH, boravio na teritoriju pod kontrolom IS-a, točnije baš u Raki, prijestolnici samoproglašenog terorističkog kalifata. Pritom se koristio imenima Al Bosni Abdula Rahim, Kandoq Mirsad te Rahim Abdul. Zadaća koja mu je bila povjerena je opskrba potencijalnih bombaša samoubojica posebnim prslucima te nabava oružja. Prepiska posredovanjem platforme WhatsApp, koju su presrele obavještajne službe, dokazuje kako je Kandić bio u vezi s nekima od najutjecajnijih osoba u strukturi IS-a.

S “radara” je Kandić tajanstveno nestao 2016. godine, no 18. siječnja ove godine njegov mobilni telefon ponovo je "oživio" i to na teritoriju BiH. Nije u pitanju bila neopreznost, nego Kandićev svjesni pokušaj da preusmjeri policijsku potragu na pogrešni trag vezujući signal za krivu lokaciju. Uslijedila su dva mjeseca intenzivne potrage i na kraju su istražitelji potvrdili kako je on u BiH ušao preko sarajevske zračne luke. Pritom se koristio ukrajinskom putovnicom izdanom na ime Ivan Popović. Kada su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili, kod njega su pronašli još dvije lažne putovnice Kosova, a nije imao ni jedan dokument koji bi glasio na njegovo ime.

Eduard SOUDIL/H
U IRAK I SIRIJU IZ BiH OTIŠLO 248 MUŠKARACA, 60 ŽENA I 81 DIJETE

Prema podacima Centar The Soufan objavljenima u istraživanju pod nazivom “Beyond the caliphate: Foreign fighters and the threat of returnees” na strani ISIL-a među stranim borcima koji su otišli u Irak i Siriju najviše je Rusa - 3417. Najmanje boraca otišlo je iz Belgije – 10, dok ih je iz Bosne i Hercegovine otišlo 248. Prema navodima ovoga izvješća, na ratištu je ostalo 115 bosanskohercegovačkih građana, dok ih se 46 vratilo. Iz Saudijske Arabije otišle su 3244 osobe, a vratilo ih se 760. Gori je podatak kako ih je na granici Turske i Sirije zaustavljeno 7523. Na trećem mjestu je Jordan, iz kojeg je otišlo 3000 boraca. Samo Turska je spriječila 53.781 osobu iz 146 zemalja svijeta da se pridruži ISIL-u, što znači da su te osobe ostale u svojim domovima. Najviše žena i djece otišlo je iz Rusije – 3417, potom iz Tunisa – 3000, dok ih je iz BiH otišlo 148, od čega je 81 dijete.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA SRBIJU JE KOSOVSKA VLADA TAKOZVANA I KOSOVO LAŽNA DRŽAVA

Vučić i Vulin verbalno napali američkog veleposlanika Scotta zbog izjave o Kosovu

2

KOBNA BOLEST

Umro Paul Allen, suosnivač Microsofta

3

BRITANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA:

Sporazum o Brexitu moguć, ali će kasniti