Regija
VOĆAR MIROSLAV KOLIĆ ZADOVOLJAN GODINOM

Zaštitio plantažu od mraza i suše, jabuke urodile više nego lani
Objavljeno 2. studenog, 2017.

JARMINA

Iako brojni voćari najavljuju ispodprosječan urod i da će zbog manjka domaćeg voća na tržištu ono osjetno poskupjeti do kraja godine, primjerice jabuke i do 300 posto, mladi voćar i proizvođač jabuka iz Jarmine Miroslav Kolić (32) nije previše zabrinut koliko će ubrati jabuka. Berbu na 33 hektara pod jabukama privodi kraju i očekuje urod od 800 do tisuću tona. To je čak malo i više nego lani, kada je urod bio oko 800 tona. Mnoge je voćnjake 'opržio' mraz te poharala velika suša, koja je u nekim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije imala katastrofalne posljedice, zbog čega je proglašena i elementarna nepogoda.

I mreže pomažu

No Miroslav Kolić se pobrinuo, pa je zaštitio voćke i proveo mjere zaštite koje su pomogle da urod bude dobar.

- Protiv mraza sam se borio tako što nisam žurio s rezidbom i nisam odrezao sve grane koje sam trebao. Također, nisam primijenio neke kemijske tretmane jer zbog čestog vjetra u proljeće znao sam da pčele neće izlaziti iz košnica i da će izostati oplodnja. Vjerojatno je pomoglo i to što protugradnim mrežama imam pokrivenih 17 hektara pod jabukama, pa sam mreže raširio da voćke zaštitim od mraza jer pod mrežom je, tako tvrde stručnjaci, temperatura za jedan stupanj više nego izvan njih. Mreža štiti jabuke i od pretjeranog sunca, što je na voćke povoljno djelovalo jer ih je štitila za vrijeme suše i beskišnih dana. Od suše sam voćke zaštitio tako što sam ih bogato nagnojio u jesen, a u proljeće smanjio broj plodova na stablima, pa suša nije mogla pogubno djelovati. Također sam povećanjem dušika smanjio oplodnju cvjetova, tako da je voćnjak u kondiciji i bolje se mogao nositi sa sušom. Prinos je po hektaru od 40 do 50 tona i jako sam zadovoljan - pojašnjava Miroslav Kolić, dodajući kako ima i 12 hektara mladih nasada jabuka koji tek počinju davati plodove. Od toga će sedam hektara nagodinu davati pravi urod, pa za sljedeću berbu očekuje od 1200 do 1300 tona jabuka. U Kolićevu je rasadniku 70.000 sadnica raznih sorti jabuka koje će posaditi i proširiti voćnjak na 20 hektara.

Planira hladnjaču

Njegova računica pokazuje da su ulaganja u voćnjak više od milijun kuna, računajući radnike za rezidbu i berbu, gnojidbu i tretiranje zaštitnim sredstvima.

- Berba je ovih dana pri kraju, a rezultatima sam zadovoljan s obzirom na to da je ovo bila jako neizvjesna godina što se tiče vremenskih uvjeta. Bilo je mraza, ledotuče i na kraju duge suše. Imam 27 berača, od čega su tri stalna radnika, a i sam radim u berbi. Svakog dana, ako je sve u redu, naberemo 22 tone jabuka i istog dana šleper ih odvozi. Najviše sam ubrao sorte idared, koje i imam najviše u svom voćnjaku, ali i idared zlatni, breburn, grenny smith i gala. Na osnovi ovogodišnjeg uroda, kojim sam jako zadovoljan, procjenjujem već sada kako ima potencijala za nagodinu da urod bude kao ove godine, možda čak i veći. Otkupna cijena ove godine je viša nego prošle 20-ak posto, a najveći razlog tome je proljetni mraz koji je poharao pola Europe. Svu ubranu jabuku sam predao otkupljivačima iz Hrvatske, a prvi put moje jabuke idu i na njemačko i slovensko tržište. Otkupna cijena se kreće od dvije kune pa naviše - pojašnjava Kolić.

Dodaje kako još nije dovoljno jak da bi sagradio svoju hladnjaču kapaciteta 1500 tona, o kojoj već godinama mašta i gdje bi čuvao jabuke dok ne postignu dobru cijenu, a i teško se, kaže, dolazi do novca iz EU fondova. Povremene poteškoće ga ne obeshrabruju jer ima jasan cilj – proširiti voćnjak na 50 hektara i sagraditi hladnjaču.

Kad bi bio ministar

Kada bi bio ministar poljoprivrede, Kolić kaže da bi sredio stanje u otkupu i propisao da otkupljivači isplaćuju na vrijeme preuzete jabuke, tri do šest mjeseci, a ne godinu dana, kako je danas, te bi uredio da poljoprivrednicima krediti budu pristupačniji smanjenjem kamata.

Miroslav Kolić počeo je s jednim hektarom voćnjaka što je dobio od oca, koji ga je i učio voćarstvu, potom ga je širio i unapređivao kreditima i novcem iz programa fondova EU-a da bi došao do današnja 33 hektara. Prije dvije godine osvojio je četvrto mjesto među deset najboljih mladih poljoprivrednika do 40 godina starosti u Hrvatskoj kao jedini na toj listi iz Slavonije i Baranje i u tom svojstvu sudjelovao na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu.

- Iako je pola mojih prijatelja iz Jarmine otišlo van tražeći posao i bolju budućnost, ja nikada ne bih otišao, bez obzira na to što svaki dan radim po 15 i više sati, što su mi lani umrli i majka i otac, što sam stalno u čizmama i što sam sve donedavno, dok se nisam oženio, dolazio iz voćnjaka u hladnu kuću, gdje me nije čekalo ni skuhano ni oprano i sve sam morao sam. Nekada mi je znalo biti jako teško, ali nikada nisam razmišljao o odlasku jer volim Slavoniju, ove moje voćnjake i ništa mi nije teško raditi ni po kiši, vjetru, blatu i ništa me ne može otjerati iz voćnjaka – zaključuje Miroslav Kolić.

Miroslav FLEGO
NATJEČAJ ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE KOLIĆU NEDOSTUPAN

Više puta Kolić se natjecao u sklopu programa IPARD i dobivao novac kojim je natkrio protugradnom mrežom 17 hektara pod jabukama, ali na aktualnim natječajima ne prolazi jer ne može skupiti dovoljno bodova, a ne želi u prijavi davati lažne podatke.

- Nisam želio umjetno stvarati te bodove, već sam navodio stvarno stanje. No još uvijek vjerujem u pravednu i poštenu Hrvatsku. Prijavio sam se na posljednji natječaj, mjeru 4.1.1., i sada čekam rezultat iako se ne nadam da ću dobiti pozitivan odgovor jer odgovori su već počeli stizati. Podigao bih, kada bih dobio novac, 20 hektara novih nasada i zaposlio još tri stalna radnika te sezonce povećao na 40 radnika. Već 12 godina bavim se voćarstvom i sa svoje 32 godine država me tretira kao iskusnog voćara i ne mogu se natjecati za novac koji se dodjeljuje mladim poljoprivrednicima. To mi bude žao jer valjda sam u tinejdžerskoj dobi trebao lumpovati i provoditi se, a ne raditi u voćnjaku… - pomalo je razočaran Miroslav Kolić.

prinos

PO HEKTARU UBIRE OD 40 DO 50 TONA JABUKA

17

hektara voćnjaka pokriveno je protugradnim mrežama

12

hektara mladih nasada jabuka tek počinje davati plodove

70

tisuća sadnica raznih sorti jabuka je u Kolićevu rasadniku koje će posaditi

Ulaganja u voćnjak veća su od milijun kuna, računajući radnike, gnojidbu i zaštitno tretiranje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNICA PRVOG NAORUŽAVANJA PRIČUVNIH RATNIH POLICAJACA

Ratni policajci prvi branili Domovinu

2

JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku

3

POKAZNA VJEŽBA U VINKOVCIMA

Ozlijeđeni helikopterom brzo prevezen u bolnicu