Regija
DRŽAVNI SKUP STRUČNIH SURADNIKA UČENIČKIH DOMOVA

Virovitički stručnjaci o ispitnoj tjeskobi
Objavljeno 1. studenog, 2017.

VIROVITICA

Učenički dom Marije Jambrišak u Zagrebu bio je domaćin državnoga stručnog skupa stručnih suradnika učeničkih domova u Republici Hrvatskoj s temom suzbijanja ispitne tjeskobe.

Poznato je da ispitna tjeskoba može biti ozbiljna prepreka na putu ostvarenja obrazovnih ciljeva i stoga je potencijalna opasnost za mentalno zdravlje učenika i studenata. Osim toga, visoka razina ispitne tjeskobe nije dobra prognoza za uspjeh učenika i studenata u ispitnim situacijama. Na skupu o problematici ispitne tjeskobe sudjelovali su profesor psihologije Siniša Brlas (Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije) i mag. psych. Ivana Martinušić (Opća bolnica Virovitica), koji su osmislili vodič “Kako prevladati ispitnu tjeskobu” da pomognu učenicima i studentima osvijestiti važnost razvijanja tolerancije na stres i frustraciju u pripremanju za polaganje ispita i poučili ih navikama i vještinama koje im u tome mogu pomoći.

Prof. Brlas je pojasnio da je vodič koncipiran tako da u uvodnom dijelu sadrži tumačenja temeljnih pojmova, a zatim učenike i studente u koracima vodi k ublažavanju tjeskobe za vrijeme učenja, prije ispita i u vrijeme ispita. Riječ je o nizu praktičnih i međusobno logički povezanih savjeta kojima je cilj očuvanje mentalnog zdravlja učenika i studenata u stresnim i frustrirajućim ispitnim situacijama. Na skupu u Zagrebu sudionici su u radionicama uz pomoć autora izradili instrumente za mjerenje ispitne tjeskobe, koji će biti primijenjeni u svim učeničkim domovima u državi kako bi se dobile što preciznije informacije o tome na koji način učenici doživljavaju ispitne situacije.

Stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije pozvani su gostovati u ovoj edukaciji zbog dosadašnjih rezultata u provedbi preventivnih aktivnosti među mladima u svojoj županiji i primjenjivosti njihovih iskustava i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske. P. Žarković

Siniša Brlas i Ivana Martinušić osmislili su vodič “Kako prevladati ispitnu tjeskobu”

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike