Regija
PROVOKACIJA DOPISOM ŽUPANIJI

Tražili da se škola u Babinoj Gredi nazove po maršalu Titu
Objavljeno 2. studenog, 2017.

BABINA GREDA

Nakon što je Zagreb ljetos ostao bez Trga maršala Tita, nekome je palo na pamet njegovim imenom nazvati osnovnu školu u Babinoj Gredi! Predsjedniku Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Draženu Milinkoviću (HDZ) stigao je dopis od Općine Babina Greda u kojemu se traži da se na dnevni red sjednice uvrsti zahtjev za preimenovanje Osnovne škole Mijata Stojanovića u Osnovnu školu maršala Tita! U obrazloženju stoji kako je Općinsko vijeće Babine Grede nakon rasprave jednoglasno podržalo prijedlog i donijelo zaključak o promjeni naziva škole. Milinković nam je potvrdio informaciju i priznao da mu je dopis već na prvi pogled bio čudan. Pogrešno je napisano njegovo prezime, a pobrkana su i imena osoba u Županiji kojima je dopis također proslijeđen.

- Shvatio sam da je riječ o provokaciji i igrokazu u nečijoj osobnoj režiji pa mi nije ni palo na pamet taj zahtjev uvrstiti kao točku dnevnog reda na sjednici Županijske skupštine - kazao nam je Milinković.

Kontaktirao je načelnika Babine Grede Josipa Krnića (SDP), koji je ostao zatečen i kazao da prvi put čuje za bilo kakvu inicijativu o preimenovanju škole i da Općina s tim nema nikakve veze. Neugodno iznenađen bio je i predsjednik Općinskog vijeća Jakob Verić (nezavisni), čiji se potpis nalazi u dopisu upućenom na adresu Vukovarsko-srijemske županije, kao osnivača škole. U zaglavlju dopisa stoji naziv Općina Babina Greda, a u sredinu je, kazao nam je Verić, umetnut skenirani list papira s tekstom.

- Netko je krivotvorio moj potpis i iskoristio vjerojatno materijale koje šaljem vijećnicima uz poziv za sjednice Općinskog vijeća ili za polaganje vijenaca u određenim prigodama. Odmah sam nazvao predsjednika Skupštine i rekao mu da s tim dopisom nemam apsolutno nikakve veze, da zahtjev o promjeni naziva škole u Babinoj Gredi nikada nije postojao niti je Općinsko vijeće o tome ikada raspravljalo, što potvrđuju i zapisnici s održanih sjednica - pojašnjava Verić. Poručuje da pojedinci u selu očito nemaju pametnijeg posla, jako im je dosadno pa se igraju s takvim stvarima.

Zamoljen za komentar, općinski načelnik Josip Krnić cijeli je slučaj nazvao “hrvatskim idiotizmom i usijanim glavama pojedinaca u selu.” Inače, Babina Greda je jako uporište SDP-a i jedna od rijetkih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj ta stranka redovito pobjeđuje na lokalnim izborima. A očito je baš ta činjenica inspirirala autora dopisa koji ju je pokušao zloupotrijebiti prišivajući joj razne konotacije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
VERIĆ ĆE PODNIJETI KAZNENU PRIJAVU

- Podnijet ću kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i neka policija utvrdi tko stoji iza ovoga. Nikada u životu nisam nikoga tužio, ne znam ni proceduru, ali raspitat ću se i neka institucije pravne države odrade svoj posao. Nije ovo prvi put da mi podmeću. Devetu godinu obnašam dužnost predsjednika Općinskog vijeća i do sada sam svašta doživio i bio izložen raznim napadima, ali čovjek se svaki put iznovice iznenadi kad vidi dokle su pojedinci spremni ići - zaključuje Verić.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike