Regija
PREDAVANJE O VAŽNOSTI PREVENCIJE

U našičkoj bolnici obave 22 operacije raka dojke godišnje
Objavljeno 2. studenog, 2017.

NAŠICE

U Gradskoj vijećnici u Našicama održano je predavanje o važnosti prevencije i ranom otkrivanju te liječenju raka dojke u organizaciji Opće bolnice Našice te Lige protiv raka Našice i Lige protiv raka Mimoza Đurđenovac. Predavač je bio dr. Samir Haj Barakat, voditelj Odjela kirurgije iz OB Našice, koji je u stručnom, edukativnom i zanimljivom predavanju upoznao sve one koji su odlučili učiniti nešto dodatno i kvalitetno za svoje zdravlje, što je potrebno kako bi se ova opaka bolest prepoznala u što ranijoj fazi. Upravo je to najznačajniji čimbenik koji utječe na dobru prognozu samog ishoda liječenja raka dojke.

- Bolest se može dogoditi svakome i zbog toga je izrazito važno imati pogled na svoje vlastito zdravlje te paziti na sebe, jer je to najvažniji i prvi korak u liječenju svih bolesti – rekao je dr. Samir Haj Barakat. Istaknuo je važnost preventivnih liječničkih pregleda, ultrazvuka i mamografije, ali i trajnog educiranja djevojaka i žena za redoviti samopregled dojki radi prevencije i utjecaja na rano otkrivanje raka dojki.

- No, treba naglasiti da samopregled dojki nije zamjena za dijagnostički i klinički pregled koji će obaviti liječnik - opće prakse, specijalist kirurgije, radiologije i ginekologije, koji najčešće obavljaju te preglede. Naravno, kombinacija ultrazvuka, mamografije i kliničkog pregleda otkriva više od 98 posto svih karcinoma dojke - naglasio je predavač.

Dodao je da je od 2011. godine, otkada se provodi organizirano i kontinuirano educiranje ženske populacije, sve veći odaziv.

- Raduje nas i to što je rak dojke koji se i otkrije i završi na operativnom zahvatu sve češće u onoj ranijoj fazi, kada je izlječenje bolje. Redoviti pregledi ključni su kako bi se izbjegla ova zloćudna bolest - istaknuo je dr. Samir Haj Barakat. Prema njegovim riječima, u našičkoj bolnici broj operacija raka dojke povećan je s tri na 22 godišnje.

I predsjednica Lige protiv raka Mimoza Đurđenovac, dr. Ljiljana Hodak, poručila je da su redovito obavljanje mamografije i samopregled dojki te usvajanje zdravih životnih navika preventiva pojavi zloćudnog tumora dojke.

Predavanje je održano u povodu Mjeseca borbe protiv raka, u sklopu kojeg je i na našičkom trgu organizirana promocija preventivnih pregleda te demonstracija samopregleda dojki na pokaznoj lutki. S. Fridl

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA PRIPREMA PROJEKT

Zgrada bivšeg ureda za obranu graničnoj policiji

NAZIVALI GA "DOBRIM DUHOM ILOKA"

Parku u povijesnoj jezgri ime po - fra Maloviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana