Regija
PREDAVANJE O VAŽNOSTI PREVENCIJE

U našičkoj bolnici obave 22 operacije raka dojke godišnje
Objavljeno 2. studenog, 2017.

NAŠICE

U Gradskoj vijećnici u Našicama održano je predavanje o važnosti prevencije i ranom otkrivanju te liječenju raka dojke u organizaciji Opće bolnice Našice te Lige protiv raka Našice i Lige protiv raka Mimoza Đurđenovac. Predavač je bio dr. Samir Haj Barakat, voditelj Odjela kirurgije iz OB Našice, koji je u stručnom, edukativnom i zanimljivom predavanju upoznao sve one koji su odlučili učiniti nešto dodatno i kvalitetno za svoje zdravlje, što je potrebno kako bi se ova opaka bolest prepoznala u što ranijoj fazi. Upravo je to najznačajniji čimbenik koji utječe na dobru prognozu samog ishoda liječenja raka dojke.

- Bolest se može dogoditi svakome i zbog toga je izrazito važno imati pogled na svoje vlastito zdravlje te paziti na sebe, jer je to najvažniji i prvi korak u liječenju svih bolesti – rekao je dr. Samir Haj Barakat. Istaknuo je važnost preventivnih liječničkih pregleda, ultrazvuka i mamografije, ali i trajnog educiranja djevojaka i žena za redoviti samopregled dojki radi prevencije i utjecaja na rano otkrivanje raka dojki.

- No, treba naglasiti da samopregled dojki nije zamjena za dijagnostički i klinički pregled koji će obaviti liječnik - opće prakse, specijalist kirurgije, radiologije i ginekologije, koji najčešće obavljaju te preglede. Naravno, kombinacija ultrazvuka, mamografije i kliničkog pregleda otkriva više od 98 posto svih karcinoma dojke - naglasio je predavač.

Dodao je da je od 2011. godine, otkada se provodi organizirano i kontinuirano educiranje ženske populacije, sve veći odaziv.

- Raduje nas i to što je rak dojke koji se i otkrije i završi na operativnom zahvatu sve češće u onoj ranijoj fazi, kada je izlječenje bolje. Redoviti pregledi ključni su kako bi se izbjegla ova zloćudna bolest - istaknuo je dr. Samir Haj Barakat. Prema njegovim riječima, u našičkoj bolnici broj operacija raka dojke povećan je s tri na 22 godišnje.

I predsjednica Lige protiv raka Mimoza Đurđenovac, dr. Ljiljana Hodak, poručila je da su redovito obavljanje mamografije i samopregled dojki te usvajanje zdravih životnih navika preventiva pojavi zloćudnog tumora dojke.

Predavanje je održano u povodu Mjeseca borbe protiv raka, u sklopu kojeg je i na našičkom trgu organizirana promocija preventivnih pregleda te demonstracija samopregleda dojki na pokaznoj lutki. S. Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana