Regija
MUSLIMANSKO GROBLJE U ĐAKOVU

Za samo jedno grobno mjesto BiH duguje gotovo 55.000 kuna
Objavljeno 2. studenog, 2017.

ĐAKOVO

Krajem rujna ove godine predstavnici đakovačkog komunalnog poduzeća Univerzal održali su sastanak u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu s predstavnicima spomenute zemlje o konačnom rješavanju statusa muslimanskog groblja u Đakovu. O problematici ovog groblja pisali smo u travnju, kada je ponovno aktualizirano pitanje sudbine tog najvećeg izbjegličkog groblja Bošnjaka na svijetu. Ondje je, dok je trajao rat u BiH, pokopano oko 140 Bošnjaka. Kako su obitelji od 2003. do 2010. godine ekshumirale posmrtne ostatke 45 osoba, danas u Đakovu počiva 80-ak preminulih. Direktor Univerzala Stjepan Ripić nakon sastanka uputio je dopis veleposlaniku BiH u RH, u kojem ga ponovno podsjeća na važnost rješavanja ovog pitanja. “Kako sam Vas upoznao i na samom sastanku, grad Đakovo je tijekom ratnih 90-ih godina primio mnoge prognanike i izbjeglice, pa tako i građane Bosne i Hercegovine. S obzirom na dugotrajnost ratnog sukoba i vrijeme provedeno u izbjeglištvu, neki od izbjeglih građana nažalost nisu dočekali povratak u svoju domovinu te su na dostojanstven način pokopani na Gradskom groblju u Đakovu. Grad Đakovo je osigurao prostor od 504 m2 na gradskom groblju, na kojem su pokopani državljani Bosne i Hercegovine, sukladno svim vjerskim običajima i obilježjima pokojnika. Sve navedene aktivnosti Grada iziskivale su troškove od nekoliko stotina tisuća kuna društvu Univerzal d.o.o., kako kod samog pokopa tako i kod održavanja groblja tijekom više od 20 godina”, podsjetio je Ripić.

“S obzirom na to da se radi o državljanima Bosne i Hercegovine, smatram da bi se država morala aktivno uključiti u model trajnog rješenja navedenog pitanja gdje će se na dostojanstven način obilježiti grobna mjesta svakog pojedinog pokojnika, te s društvom Univerzal d.o.o. potpisati ugovor o održavanju groblja i naknadi za obavljenu uslugu. Dosadašnje dugovanje zaključno sa 2017. godinom, a obračunato prema minimalnoj cijeni za jedan grobni humak, iznosi 54.986,53 kune. Minimalna godišnja naknada za održavanje gore navedene površine iznosi 9293,76 kuna sukladno važećem cjeniku društva Univerzal, koji je ovjeren i prihvaćen od Grada Đakova”, upozorio je Ripić.

Ripić na kraju poziva veleposlanika BiH da potakne nadležne institucije BiH na rješavanje ovog, kako kaže, “prije svega pravnog, civilizacijskog i etičkog pitanja”. M. Muškić

U zajedničku kosturnicu?

“Na temelju Zakona o grobljima, svako grobno mjesto za koje nije plaćena grobna naknada duže od l0 godina smatra se napuštenim grobnim mjestom te Uprava groblja, u smislu smanjenja troškova, može izvršiti ekshumaciju sahranjenih osoba i smjestiti ih u zajedničku kosturnicu. Tijekom posljednjih nekoliko godina u više navrata se pokušalo riješiti pitanje podmirenja minimalnih troškova Društvu, a sve sukladno Zakonu o grobljima, Pravilniku o grobljima te cjeniku za grobljanske usluge”, piše Ripić u svom dopisu veleposlaniku BiH u RH.

Na đakovačkom groblju počiva približno 80 Bošnjaka preminulih tijekom rata

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike