Osijek
I U KBC-u OSIJEK PRIORITETNE LISTE ČEKANJA

Posumnja li obiteljski liječnik na tumor, kod specijalista za 7 dana
Objavljeno 2. studenog, 2017.
Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić kaže kako još nisu dobili službenu obavijest o prioritetnim listama, ali će ju provesti čim dobiju

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ovih je dana najavio kako će se u idućih mjesec dana u sve bolnice uvesti prioritetne liste čekanja, i to nakon što je taj pilot-projekt tijekom tri mjeseca uspješno proveden u četirima zagrebačkim bolnicama. Prioritetne se liste čekanja odnose na teško bolesne pacijente koji trebaju žurno liječenje, primjerice ako postoji sumnja na tumor ili mogući infarkt, a koji će moći obaviti pregled kod specijalista u roku sedam dana. Takvim će se pacijentima osigurati deset posto mjesta na postojećim listama čekanja, čime će im se unutar mjesec dana omogućiti kompletna dijagnostika i početak terapije.

- Obiteljski će liječnici određivati prioritete pri upućivanju pacijenta specijalistu, a specijalist, primjerice neurolog ili kardiolog, onda će određivati prioritet u dijagnostičkoj obradi za takve pacijente. To je nešto što već postoji, u raznim inačicama, vani u sustavima - objašnjava Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Najduže liste

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić kaže kako još nisu dobili službenu obavijest o prioritetnim listama, ali će ju provesti čim dobiju naputak.

- No, treba reći da kod nas za ovu vrstu dijagnostike i liječenja nema dugih lista čekanja kao u Zagrebu. Tako se u osječkoj bolnici, primjerice, na red za kemoterapiju dođe isti tjedan kada je i propisana - naglašava doc. Zubčić.

Inače, u KBC-u Osijek od svih je lista čekanja i dalje najduža ona za operaciju katarakte, odnosno mrene na oku, na Zavodu za oftalmologiji. U ovom se trenutku pacijenti upisuju na listu čekanja za ovaj zahvat za siječanj 2019. godine, što znači da je lista već duga 15 mjeseci. No, osječka je bolnica već ranije imala prioritetnu listu za hitne pacijente kojima je nužan neki zahvat, pa i spomenuti.

- Svi pacijenti koji imaju indikacije za hitni operacijski zahvat mrene (radno aktivni, HRVI, slijepi, sekundarni glaukomi zbog intumescentne mrene, kao i dijabetičari kod kojih je nužan hitniji laserski tretman) stavljaju se na prioritetnu listu i operiraju u roku od mjesec dana. Ipak, više od 50 posto pacijenata na listi čekanja ima zadovoljavajući vidni status (uvjete za B-kategoriju), jer su već operirali jedno oko, ili im je na oba oka zadovoljavajuća vidna oštrina za navedeno funkcioniranje i nisu hitni pacijenti - objašnjava doc. dr. sc. Josip Barać, v.d. pročelnika Zavoda za oftalmologiju KBC-a Osijek.

No, upravo na spomenutom zavodu još su neke od najdužih lista čekanja, a to su one na dječjoj oftalmologiji, gdje se lista za pregled najmlađih pacijenata rastegnula do lipnja sljedeće godine, a do tada se čeka i UZV oka, kao i terapiju YAG laserom za glaukom, dok se laserska terapija stražnjeg segmenta oka najranije može dobiti u svibnju sljedeće godine.

Kuk, UZV srca i dojki..

Već tradicionalno duga je lista čekanja i ona na Zavodu za ortopediju, i to za operaciju kuka ili koljena. Ta se lista već rastegnula do kraja kolovoza 2018. godine.

Prioritetna će lista svakako mnogo značiti onima kojima je potreban hitan UZV srca, s obzirom na to da se lista za ovaj dijagnostički postupak trenutačno proteže do kraja svibnja sljedeće godine, dok se tek krajem travnja može doći na red za UZV pregled dojki. Do tada se mora čekati i na dijagnostiku mozga magnetskom rezonancijom, dok se za pregled ultrazvukom AR4 čeka do početaka travnja 2018. godine.

Nefreteta Z. EBERHARD

ministar

UVOĐENJE PRIORITETNIH LISTA U ROKU OD MJESEC DANA

15

mjeseci trenutačno je duga lista čekanja za operaciju mrene na Zavodu za oftalmologiju KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ PINKL-BALOVE I VELIKI DOČEK

Gdje će umirovljenici
za Novu godinu?

2

STOP „OSVJEŽIVAČIMA ZRAKA”

Policija privodi dilere i češće obilazi škole

3

TREĆI U OVOM DIJELU EUROPE

Studij medicine u Osijeku
i na njemačkome!

oglas