Osijek
PREDSTAVLJENI PROJEKTI GRADA OSIJEKA U OKVIRU ITU-a

Gamoš: Cilj je svih projekata unaprjeđivanje kvalitete života
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju novi mehanizam Europske unije za razdoblje 2014. - 2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. ITU program za gradove i njihova urbana područja provodi se u sedam hrvatskih gradova, među kojima je i Osijek. Na konferenciji za medije u utorak predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega, zajedno s dogradonačelnicom Žanom Gamoš i suradnicima, predstavio je ITU projekte grada Osijeka, ukupno vrijedne više od 25 milijuna eura u ovom mandatu.

- Planirani i usuglašeni projekti koje ćemo prijaviti u pozivu koji očekujemo krajem ove godine i početkom iduće su projekt unaprjeđivanja infrastrukture osječke Tvrđe, projekt kulturne baštine u funkciji razvoja turizma unutar naše aglomeracije, projekt HEP Toplinarstva, Centar za posjetitelje Tvrđa, projekt mreže biciklističkih staza na urbanom području grada Osijeka, projekt izgradnje IT parka, projekt novog osječkog polivalentnog sajma s kongresnim centrom, projekt HŽ infrastrukture, odnosno projekt FabLaba i novog kreativnog inkubatora za mlade te projekt GPP-a koji vodi k unaprjeđivanju infrastrukture tramvajske mreže u gradu Osijeku – rekla je Gamoš.

Osim infrastrukturnih projekata, ITU omogućuje kreiranje mjera zapošljivosti, samozapošljivosti i integracije mladih na tržište rada, programe cjeloživotnog obrazovanja i podizanje razine strukovnog obrazovanja, programe podrške ranjivim skupinama te programe socijalnih usluga, što već stoji na grant schemama na listi projekata Urbane aglomeracije Osijek.

- Svi ovi projekti vode k jednom cilju - unaprjeđivanju kvalitete života naših građana, ali i građana naših partnera u ovom projektu, a to su gradovi Valpovo i Belišće, kao i 16 općina u okruženju grada Osijeka - zaključila je Gamoš.

Željko Požega istaknuo je važnost ITU programa za grad Osijek.

- Ovo je prilika da Osijek povuče silna sredstva i riješi neka infrastrukturna pitanja koja se ne bi mogla realizirati nikada ili tek u nekoj dalekoj budućnosti s našim proračunom – rekao je Požega. U gradskom prostoru iza Stare pekare uskoro će se obnoviti i opremiti ITU ured u kojemu će se sedmero budućih zaposlenika brinuti o provedbi projekata i osiguravanju nepovratnih sredstava.

- Rekonstrukciju, opremanje i sve troškove zaposlenika financiramo iz tehničke pomoći ukupne vrijednosti oko 11 milijuna kuna do 2023. godine koju je za ITU gradove osiguralo resorno ministarstvo – rekla je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo u čijem je sastavu Odsjek za provedbu ITU mehanizma. Podsjetimo, urbanoj aglomeraciji Osijek iz europskih fondova namijenjeno je gotovo 40 milijuna eura za aktivnosti koje će se provoditi kroz ITU mehanizam. J. Pejaković

Željko Požega

predsjednik Gradskog vijeća Osijeka

Ovo je prilika da Osijek povuče silna sredstva i riješi neka infrastrukturna pitanja koja se ne bi mogla realizirati nikada ili tek u nekoj dalekoj budućnosti s našim proračunom.

25

milijuna eura ukupna je vrijednost ITU projekata Grada Osijeka u ovom mandatu

Možda ste propustili...

PROMOTIVNA AKCIJA TZ-A I HŽPP-A ZA ADVENT

Jeftinije vlakom u Osijek

NA FFOS-U OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “KRAKOVSKE JASLICE”

Fenomen koji je prepoznao i UNESCO

IZBORI ZA VIJEĆA GRADSKIH ČETVRTI I MJESNIH ODBORA

U nedjelju odlučujete tko će se boriti za vašu ulicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas