Osijek
ŠTO KADA NAĐETE NAPUŠTENOG PSA?

Javite volonterima u Azilu i objavite na Facebooku!
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Napuštanje životinja sveobuhvatan je društveni problem koji, ako težimo dugoročnom i održivom rješenju, zahtijeva i sveobuhvatan pristup svih dionika društva, koji trebaju shvatiti da imaju odgovornost i građansku dužnost sudjelovanja u stvaranju i unaprjeđivanju zajednice u kojoj živimo, objašnjavaju iz sve aktivnije Udruge Pobjede, koja svojim radom nastoji ublažiti i potpuno suzbiti problem napuštenih životinja u Osijeku i okolici.

Udruga Pobjede sa svojim Azilom u Nemetinu i radom nesebičnih volontera već godinama pomaže ozlijeđenim i napuštenim životinjama, te im nerijetko pronalazi i stalne udomitelje, kod kojih nesretno odbačene životinje mogu bezbrižno provesti ostatak svog života. No, problem napuštenih životinja, pretežito pasa, nikako se ne može do kraja riješiti, što je najvidljivije upravo u ljetnim mjesecima i uoči zime, kada četveronožni ljubimci često postaju “višak” u nemarnim kućanstvima. Stoga smo, na pitanje naše čitateljice s Bosutskog naselja, istražili koje su mogućnosti Osječana kada na ulici ugledaju napuštenog ili ozlijeđenog psa – koga mogu kontaktirati i kako mogu pomoći u njegovu zbrinjavanju?

Ugovorom koji je 2015. godine potpisan između Grada Osijeka i Udruge Pobjede, volonteri te udruge postali su nadležni za hvatanje i pružanje usluga skloništa napuštenim psima. Tako se građani u slučaju napuštenih pasa mogu obratiti njihovu Infocentru od ponedjeljka do subote tijekom radnog vremena, od 9 do 18 sati, na telefonski broj 095/ 87 230 87 ili na mail adresu: pobjede@gmail.com. S druge strane, izvan radnog vremena Infocentra, hitni se slučajevi, primjerice ozlijeđeni psi, mogu prijaviti policiji ili Centru 112, koji će tada uz pomoć Azila u Nemetinu zbrinuti unesrećenu ili napuštenu životinju. Također, preporučuje se da nalaznik napuštenog psa sam objavi informacije o nalaženju na društvenim mrežama (na facebook-stranici Azil Osijek-volonteri), a ako je u mogućnosti, čak ga može i sam odvesti u najbližu veterinarsku ambulantu, gdje će se u kratkom roku preko ugrađenog mikročipa utvrditi identitet vlasnika. Ovim potezima građani mogu uvelike povećati vjerojatnost nalaženja skrbnika ili, naposljetku, potencijalnog udomitelja ako se ustanovi da je riječ o napuštenom psu. Svakom pronađenom psu volonteri Udruge Pobjede nastoje pomoći oglašavanjem te traženjem skrbnika ili privremenih udomitelja, dok se u krajnjem slučaju može primiti i u Azil ako se za to stvore uvjeti.

Udruga Pobjede i Veterinarska stanica Osijek, koja je zadužena za mikročipiranje i uklanjanje životinjskih strvina, čine funkcionalan sustav Grada Osijeka, koji je na vrijeme shvatio važnost zbrinjavanja napuštenih životinja.

Marko MANDIĆ
2017. REKORDNA PO UDOMLJAVANJU

Više od 50 redovnih i 300 privremenih volontera radom u Azilu ili na zbrinjavanju napuštenih životnja tijekom godine prikupi više od deset tisuća volonterskih sati. Požrtvovni volonteri Udruge Pobjede provode razne programe edukacije i informativne kampanje, kojima promiču udomljavanje i odgovorno skrbništvo, naglašavajući važnost prevencije napuštanja. Da je njihov rad urodio plodom, dovoljno govori činjenica da je 2016. godine u Azil primljeno 266 pasa, a uz pomoć raznih akcija naposljetku je udomljeno njih čak 298, unatoč prvotnim predviđanjima Grada Osijeka da će ih biti samo 140. Iz Udruge Pobjede tako ističu da će 2017. zacijelo biti rekordna, jer se očekuje premašivanje brojke od 400 udomljavanja.

Azil u Nemetinu uvijek ima popunjen kapacitet od 180 pasa, pa novog mogu primiti jedino kada se neki sretnik udomi.

“VETAM” NADLEŽAN U OPĆINAMA

Za napuštene pse u općinama Vladislavci, Antunovac, Čepin, Bizovac, Petrijevci i Ernestinovo nadležna je Veterinarska stanica “Vetam” d.o.o., koja uklanja pse s ulice do 15 sati pozivom na telefonske brojeve 031/286 044 ili 031/286 047, dok izvan radnog vremena postoji opcija ispunjavanja obrazaca na www.vetam.hr.

Suradnjom s Vetamom zadovoljan je načelnik općine Vladislavci i veliki ljubitelj životinja, Marjan Tomas.

- Imali smo puno slučajeva napuštenih pasa u našoj općini, jer ljudi misle da će se psi “prirodno” snaći u manjim sredinama. Srećom, nikad nije bilo incidenata, a iako se dobroćudni psi često kreću oko područja osnovne škole, Vetam takve slučajeve brzo zbrinjava - kaže Tomas.

AZIL: 095/87 230 87 * pobjede@gmail.com * FB: Azil Osijek-volonteri

Možda ste propustili...

UOČI ZIME U NEMETIN STIGLE NOVE KUĆICE

HNS-ovci donirali hranu i potrepštine osječkom Azilu

PROJEKT OSNAŽENA

Posao za 10 Čepinčanki