Crna kronika
OTKRILI IH NA SPLITSKOM PODRUČJU

Dvojica bugarskih državljana skimmer uređajima snimali podatke s bankomata
Objavljeno 2. studenog, 2017.

SPLIT

Nakon što je policajac izvan službe na bankomatu u Splitu uočio tzv. skimmer s mikrokamerom i memorijskom karticom, PU splitsko-dalmatinska odlučila je sačekati postavljače. U tome su i uspjeli, jer je na bankomatu na Obali Hrvatskog narodnog preporoda, policajac u civilu primijetio dvojicu muškaraca, a nakon što ih je legitimirao, kod jednoga od njih, 28-godišnjeg bugarskog državljanina, pronašao je mikrokameru, dok je drugi pobjegao. Policija je 28-godišnjaka privela, a ubrzo je u Omišu uhićen i njegov 29-godišnji sunarodnjak. Obojica su kazneno prijavljen zbog kaznenog djela zlouporabe naprava, a policija nastavlja kriminalističku obradu.

U splitsko-dalmatinskoj policiji kažu kako su u njihovom stanu koji su iznajmili na splitskom području, pronašli više komada skimmer uređaja, lažnih maski za bankomate i kamera za snimanje tipkovnica prilikom unošenja PIN-a.

- Još jednom skrećemo pozornost građanima da obrate pozornost prilikom korištenja bankomata, te da u slučaju uočavanja sumnjivih dijelova, ili naprava o tome bez odgode obavijeste policiju. Policijski službenici izići će na mjesto događaja i obaviti potrebne provjere, te ako utvrde da su na bankomatu postavljeni naprijed opisani uređaji poduzet će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja te zaštite imovine građana", poručuju u priopćenju.

Skimmer uređaji u posljednjih su nekoliko godina pronađeni u svim krajevima Hrvatske, a većina ih je bila na bankomatima u mjestima na jadranskoj obali. Policija je i ranije hvatala ove kriminalce, a većinom je riječ o državljanima Bugarske te Rumunjske, te Makedonije.M.Bugarić/H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana