Ekonomija
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Zatražili tri puta više novca nego je na raspolaganju
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počela je, kako su javili iz Ministarstva poljoprivrede, s izdavanjem odluka o privremenoj raspodjeli sredstava poljoprivrednicima koji su se prijavili na natječaj 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”. “Na natječaj za male poljoprivrednike za koji je predviđeno ukupno 151.261.593,00 kuna (protuvrijednost od 20 milijuna eura), zaprimljeno je najviše zahtjeva za potporu od početka provedbe Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj. Ukupno je za 4189 zahtjeva za potporu zatraženo 475 milijuna kuna. Sredstvima raspoloživim za sufinanciranje po ovom provedenom natječaju mogu se sufinancirati ukupno 1334 poljoprivredna projekta. Korisnici potpore prema ovom natječaju mala su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2000 do 7000 eura, a visina potpore po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 113.389,50 kuna (protuvrijednost od 15.000 eura)”, navode iz ministarstva i dodaju da će nepovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici moći financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

„Interes koji su mali poljoprivrednici iskazali za ovu mjeru pokazuje koliko je potencijala za poljoprivrednu proizvodnju u našim ruralnim područjima. Posebno me veseli što se oko 60 posto projekata koji će se financirati po ovom natječaju odnosi na Istru i Dalmaciju, koje su do sada bile slabo zastupljene u poljoprivrednim EU fondovima. Malim poljoprivrednicima moramo pomoći da postanu veći, a upravo ova mjera omogućava im unaprjeđenje gospodarstva i povećanje vrijednosti njihove proizvodnje, što je preduvjet za javljanje na druge izdašnije mjere iz Programa ruralnog razvoja RH“ - izjavio je ministar Tolušić te dodao: „Ovo je bio natječaj koji je proveden prema starim procedurama i zato su poljoprivrednici mjesecima čekali na obradu njihovih projekata. Izmjenom i pojednostavljenjem procedura prijave i obrade projekata ubrzali smo povlačenje EU sredstava, a sljedeći natječaji za mjeru potpore malim poljoprivrednicima bit će raspisani upravo po tim novim pravilima pa će poljoprivrednici u roku od 90 dana dobiti rezultate na koje su do sada čekali i godinama“.

Svim korisnicima čiji je zahtjev prema ovom natječaju ocijenjen prihvatljivim bit će izdana odluka o privremenoj raspodjeli sredstava, a nakon provedbe svih postupaka propisanih člankom 23. stavkom 8. Pravilnika, Agencija za plaćanja donijet će odluke o dodjeli sredstava, odnosno odluke o odbijanju, nakon čega će objaviti Konačnu rang-listu projekata. - Sve odluke o privremenoj raspodjeli sredstava Agencija će izdati tijekom ovoga tjedna, a poljoprivrednici svoje odluke mogu preuzeti u AGRONET-u (na kartici »ODLUKE«), naveli su iz Ministarstva poljoprivrede. Z.Rupčić

4189

ukupno je pristiglih zahtjeva

475

milijuna kuna je ukupno zatraženo

60 %

projekata po ovom natječaju odnosi se na Istru i Dalmaciju

NOVAC ZA SJEME, KUPNJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA, OPREMANJE, GRADNJU...

Tim sredstvima mali će poljoprivrednici financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore (vanjsku i unutarnju infrastrukturu), u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Možda ste propustili...