Dome slatki dome
RADOVI U VRTU

Jesensko cvijeće
Objavljeno 2. studenog, 2017.
Ako želite posaditi neko drvo ili grm, to možete učiniti dok je zemlja još topla, kako bi se biljka što bolje ukorijenila

Ljubitelji cvijeća i vrtlarstva imaju pune ruke posla. Rane proljetne vrste potrebno je već sada posaditi kako biste imali predivan vrt čim snježni prekrivač okopni. Suhe grančice i plodovi nakon cvijeta u jesen poprime toplu crvenu, žutu ili smeđu boju te mogu biti zanimljiv ukras. Grmlje i trajnice koji se ne moraju orezivati možete ostaviti u vrtu cijelu zimu. Zimi, kada snijeg padne na njih, djelovat će kao ukras, a ptice će vam biti zahvalne jer će imati gdje sletjeti kako bi se nahranile.

Otporni na zimu

Želite li pak imati vrt pun boja, i ove jeseni prionite na posao te nabavite jesensko cvijeće koje voli niže temperature. Maćuhica (Viola) definitivno je najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15 cm. Možete je nabaviti na tržnicama, u vrtnim centrima ili cvjećarnicama po vrlo povoljnim cijenama, i to u raznim bojama. Maćuhice je dobro posaditi u zemlju bogatu humusom, pa ako imate slobodnu gredicu u vrtu, sada je pravo vrijeme za sadnju. Ovaj cvijet će vas podariti bogatim cvijetom cijelu jesen, tijekom zime, ako je zima blaga, i u rano proljeće, sve do lipnja.

Erika (Erica) biljka je koja voli zimu, a optimalna temperatura za prezimljavanje je pet stupnjeva. Volite li imati cvijeće na balkonu, početak listopada je pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor. Pripada porodici vrijesova, a može je se naći u mnogim vrtnim centrima, rasadnicima ili cvjećarnicama. Boje variraju od crvene, ružičaste do bijele. Lijepo ih je vidjeti u kombinaciji s maćuhicama.

Pernetia (Pernetia mucronata) grm je s bobicama koji podnosi mraz i lijepo ga je vidjeti u vrtu.

Sadnja

Krizanteme (Chrysanthemum). Kao i svake jeseni, ljubitelji su napokon dočekali da krizanteme, margarete, špine i multiflore dođu u cvijet. Mnogi ljubitelji cvijeća složit će se i da je krizantema ipak vrtna kraljica u kasnu jesen. Potrebno ju je samo zaštititi od prvih mrazova, koji ponekad dođu iznenada.

Ako želite posaditi neko drvo ili grm, to možete učiniti dok je zemlja još topla, kako bi se biljka što bolje ukorijenila i pripremila za zimu. Pri planiranju vrta treba pripaziti na izbor drveća i grmova koje sadite jer pojedine vrste u jesen poprimaju predivne boje. Postoje i zimzeleni grmovi koji u jesen poprimaju crvenu boju, kao što je žutika (Berberis).

Drveće i grmovi s plodovima također su lijep prizor u jesen, kao što je jarebika (Sorbus aucuparia) i vatreni trn. Plodovi ponekad ostaju na granama i nakon Nove godine.J.Kn.

Drveće i grmovi s plodovima također su lijep prizor u jesen, kao što je jarebika (Sorbus aucuparia) i vatreni trn

Prezimljavanje

Spremanje ljetnih i egzotičnih biljnih vrsta za prezimljavanje velik je posao. Osjetljive biljke unijeti pod natkrivenu terasu, a poslije u podrum ili kuću. Uz ugodnu temperaturu, za biljke je važno da imaju dosta svjetla i umjerenu vlagu. Sve te uvjete dosta je teško postići, pa će se na nekim vrstama primijetiti otpadanje lista.

Možda ste propustili...

UKUSNIJE UZ DEKORACIJU

Pravi ugođaj uz toplinu svijeće

POSEBNO PROSINAČKO OZRAČJE

Darovi nas zbližavaju i raduju

PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE

Pretvorite dom u posebno mjesto ugode i obilja

2

MALE IDEJE ZA NAJLJEPŠE DANE

Darove ukrašavamo ljubavlju!

3

PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku