Kultura
ŽIRI DONIO JEDNOGLASNU ODLUKU, DODJELA NA INTERLIBERU U ZAGREBU

Damiru Karakašu nagrada Kočićevo pero
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Žiri za nagradu Kočićevo pero u sastavu: Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković donio je jednoglasnu odluku da nagradu Kočićevo pero za jesen 2017. dodijeli književniku iz Hrvatske Damiru Karakašu za knjigu “Sjećanje šume”. Kočićevo se pero dodjeljuje za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Ove je godine iz tiska izišlo treće izdanje djela “Sjećanje šume” pripovjedača, romansijera i dramskog pisca Damira Karakaša. U naše vrijeme, kada je zanimanje za knjigu opalo i kada je svijet zahvatila pandemija nečitanja, ovo je doista pažnje vrijedna iznimka. Roman je još od antičkih vremena bio književni oblik koji je uživao najveći ugled i skretao na sebe najozbiljniju pozornost. To je velika narativna forma, često složene kompozicije, koja mrežom pripovijedanja prekriva krupni događaj iz života pojedinca ili zajednice, obrađuje značajnu količinu tematskog materijala, obuhvaća veliki broj ličnosti, a osim glavnog interesnog toka, poput rijeke u koju se slijevaju manji vodotoci, račva se u sporedne rukavce tvoreći obuhvatne slike života i ljudskih sudbina - ističe se u obrazloženju.

Prema Vukolićevim riječima Damir Karakaš je napisao roman o odrastanju, seoskom djetinjstvu dječaka koji otvorenim očima gleda svijet oko sebe, željan da ga upozna, doživi nešto neobično, nesvakidašnje i uzbudljivo. Djelo je poput mozaika. Ali, dok u klasičnom mozaiku pločice od kojih je sastavljena cjelina strogo naliježu jedna na drugu, u Sjećanju ima između njih dosta slobodnog prostora, pa se iznesena epizoda može asocijativno širiti u svim pravcima. Ni epizode nisu opterećene događanjem, nego je događaj tek nagoviješten, a na čitatelju je da ga razvije i usmjerava u smjeru koji odgovara njegovu doživljaju i poimanju stvari - obrazlaže žiri.

Inteligentno je to i zanimljivo djelo moderne kompozicije, dinamičnog ritma, čistog jezika i maksimalne ekonomizacije vremenom i prostorom. Treće izdanje dokaz je da je pisac uspio naći formulu djela koje sažetošću, uvjerljivošću i estetskom sugestijom vraća povjerenje u literaturu, koja ispunjava biće svojom ukupnom prisutnošću.

Nagrada koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić bit će uručena 10. studenoga na Interliberu u Zagrebu. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana