Kultura
"ANĐELI BABILONA" PREMIJERNO U REŽIJI VINKA BREŠANA

Ovo nije politički teatar, nismo ni na koga 'pucali'!
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Vezani članci

ANĐELI BABILONA - KOMEDIJA MATE MATIŠIĆA U OSJEČKOM HNK-U

Vinko Brešan: Obožavam teatar jer tu nisam rob stvarnosti

NA REPERTOARU 111. SEZONE UKUPNO 24 PROJEKTA

110 godina HNK u Osijeku: S prvim danima rujna startali “Anđeli Babilona” i “Trubadur”

U tijeku su prijave za Festival hrvatske drame Marulićevi dani, a intendant Božidar Šnajder prilično je siguran koji će naslov svog osječkog HNK ponosno i optimistično prijaviti - “Anđele Babilona” Mate Matišića, čija se premijera, u režiji Vinka Brešana očekuje u petak, 3. studenoga u 20 sati.

Sjedeći do njega na konferenciji za novinare, Šnajder je naglasio da to nije rekao podilazeći redatelju jer s njim u dva mjeseca, koliko su radili na predstavi, nije popio ni tri kave. To znači i da nije bilo nikakvih problema, dodao je intendant, uvjeren da će predstava biti dobro prihvaćena i od kritike i od publike.

Bude li tako, zasluga će sigurno ići i na račun redatelja, koji u osječkom HNK-u radi prvi, ali nada se ne i zadnji put. Svoj posao doživljava upravo tako - kao posao, koji se, kao i kod profesora ili mehaničara, može raditi manje ili više dobro. On svoj u Osijeku nije radio s figom u džepu i dao je sve od sebe.

- Ovdje se radi dobro, pametno, kvalitetno i koncentrirano pa mi je bilo zadovoljstvo raditi - dodao je Brešan.

Ravnatelj Drame i glumac u predstavi Miroslav Čabraja, podsjetivši kako je ovaj komad prije 20 godina postavljen u GDK Gavelli i skinut nakon svega nekoliko izvedbi, jer se “točno znalo tko je osoba koja stoji iza lika gradonačelnika”.

- Mi se nismo bavili jednom osobom, jer teatar tomu ne služi, moramo djelovati globalno. Ovo je priča o svima nama, o tome da je narod - pritom mislim na bilo koji dio svijeta - zaboravio sam na sebe, da su bitni. Nije bitna funkcija, a rukovodeći često povlače nepopularne poteze na račun onih koji ih biraju. Nitko se u našem gradu ne može prepoznati u našoj predstavi, pokušali smo to izbjeći. Lik gradonačelnika metafora je funkcije - pojasnio je Čabraja, ističući da su Vinka Brešana pozvali jer ne žele da publika gleda stalno iste estetike, makar im se i sviđale. Isto iskustvo i različitost zaslužuju i glumci jer iz svakog novog iskustva nešto nauče.

Pohvalio je Čabraja rad, disciplinu i mnogo odricanja - koji stoje iza ove predstave, za koju je i on uvjeren da će biti velika i gledat će se u hipu.

- Ovo nije politički teatar, niti je ikada bio. Ovo je zabava, a ako se netko prepozna, to je njegov problem, mi nismo 'pucali' ni na koga. Ako netko bude cizelirao neke znakove, to samo znači da ne vidi dalje od svog nosa - odrješito je dodao intendant.

U glavnoj se ulozi gradonačelnika našao Aleksandar Bogdanović, ne krijući zadovoljstvo što ansambl čini samo sedmero glumaca, pa su postigli kompaktnu ekipu, a predstava je, kaže on “britka, oštra, poletna i brza i traje sat i 32 minute”.

- Posao glumaca je da progovaraju o problemima. Mi ovdje ne prozivamo nikoga, ni jednog pojedinca, nego stanje u koje su nas doveli oni koji odlučuju - dodala je na kraju Matea Grabić Ćaćić.

Narcisa VEKIĆ

3. studenoga

U 20 SATI, PREMIJERA U OSJEČKOM HNK-u

Vinko Brešan

redatelj

Ovdje se radi dobro, pametno, kvalitetno i koncentrirano, pa mi je bilo zadovoljstvo raditi.

AUTORSKA EKIPA

Asistentica redatelja je Julia Martinović, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, autor glazbe Mate Matišić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Doris Kristić, koreograf Vuk Ognjenović, a oblikovatelj svijetla Tomislav Kobia.

Glume: gradonačelnik / Aleksandar Bogdanović; tajnik / Miroslav Čabraja; profesor, 29 godina / Vladimir Tintor; žena, gradonačelnikova supruga / Sandra Lončarić; profesor ii, 60 godina / Davor Panić; anđeo I, ženstvene pojave / Aljoša Čepl; anđeo II, alkoholičar / Matea Grabić; klapa / Tomislav Moržan, Krunoslav Tuma, Tomislav Horvat; plesači / Vuk Ognjenović, Danijel Novoselac, Antonio Jakić, Vanja Dušić, Boris Stjepanović; bilka / ovca.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU ZAGREB

Vučedolci imali svoj kalendar!

ZAVRŠENI 24. DANI MILKA KELEMENA, PRVI BEZ POMOĆI VELIKOG SLADATELJA

Nastupila tri perspektivna umjetnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAFIČKI DIZAJNER I FOTOGRAF FILIP BOJOVIĆ:

Fotografirajući Osijek osjećao sam se kao da hodam nekim nepoznatim dijelovima Novoga Sada

2

VLADIMIR I PETRA KAO KRSTO I TONKA

Lete psovke, pljuske, metle

3

CIKLUS KANCONIJER

Bernsteinova Misa u KD V. Lisinski