Svijet
NATO UPOZORAVA:

Nuklearni projektili mogu i prema Europi
Objavljeno 31. listopada, 2017.

Američki ministar obrane James Matisse izjavio je kako se Washington nikada neće pomiriti s činjenicom da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje. Jedini je “ispravan put”, prema mišljenju SAD-a, da se Sjeverna Koreja nuklearno u potpunosti razoruža, poručio je.

- Svaki napad na Sjedinjene Države, ili na naše saveznike, bit će odbijen, a na svaku upotrebu nuklearnog oružja uslijedit će naš vojni odgovor, istovremeno učinkovit i moćan. Ako Pyongyang ostane na balističkom putu i razvoju nuklearnih bombi, to će biti kontraproduktivno i smanjit će sigurnost Sjeverne Koreje - rekao je prvi čovjek Pentagona.

Pyongyang je zaprijetio Washingtonu “nezamislivim napadom kada se najmanje nadaju”, priopćila je korejska agencija Ronhang u povodu manevara južnokorejske i američke vojske, nedaleko od korejskog poluotoka.

I dok Amerikanci broje kilometre i procjenjuju sposobnost i domet interkontinentalnih balističkih raketa Sjeverne Koreje rijetki upozoravaju da osim na istok prema SAD-u rakete s nuklearnim bojevim glavama mogu poletjeti i prema zapadu i američkim saveznicima u Europi. Doduše, to je malo vjerojatno, jer bi to značilo da bi projektili letjeli zračnim prostorim Kine i Rusije, no mora se priznati da je Kim Jong-un uvijek bio nepredvidiljv i da je često znao drsko iznenaditi svojim odlukama.

Svjestan je toga i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Sjevernokorejske rakete mogu doći do područja zemalja NATO-a koje se nalaze u Europi. U dometu su i mogu biti ugrožene. Tijekom svoje povijesti NATO je zaštitio svoje članice od balističkih raketa odgovarajućim mjerama zaštite. NATO i sada ima i sposobnosti i odlučnost za pokretanje protunapada”, rekao je.

Posljednjih mjeseci napetost na korejskom poluotoku izazivaju česta testiranja sjevernokorejskih raketa, uključujući i H-bombu. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je još sredinom rujna da će potpuno uništi Sjevernu Koreju u slučaju da ona izvede početni napad, a Kim Jong-un mu je odgovorio da će poduzeti najokrutnije mjere u povijesti protiv američke agresije. Situaciju pokušava smiriti ruski predsjednik Vladimir Putin koji smatra da “situacija oko Sjeverne Koreje mora biti riješena dijalogom, a ne prijetnjama i uvredama na račun Pyongyanga”. “Svakako je nužno riješiti taj problem kroz dijalog, a ne stavljati Sjevernu Koreju pred zid. Nema mjesta prijetnjama i nepotrebnim uvredama”, rekao je Putin, poslavši jasnu poruku prije svega Donaldu Trumpu.

U međuvremenu, usprkos sve širem paketu sankcija UN-a, Sjeverna Koreja pronalazi tržište i zarađuje novac koji se zatim velikim dijelom ulaže u razvoj nuklearnog oružja. Plodno tlo za milijunske ugovore sjevernokorejskih tvrtki je Afrika, posebice kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Stručnjaci UN-a otkrili su da tvrtka Mansudae u državnom vlasništvu Sjeverne Koreje ima značajne ugovore u Africi. Projekti su različiti i uglavnom vrlo unosni. Hugh Griffits, koordinator UN-ovog stručnog vijeća za Sjevernu Koreju, koji je odgovoran za praćenje sankcija nametnutih toj zemlji kaže da Mansudae godišnje zarađuje desetke milijuna dolara u Africi. “Ovaj novac je vrlo važan. Pratimo najmanje 14 afričkih zemalja u kojima ova tvrtka radi vrlo velike građevinske projekte - od tvornica streljiva do predsjedničkih palača i stambenih blokova - kaže Griffits. Namibija ima najunosnije ugovore sa Sjevernom Korejom, a UN očekuje da se o poslovnim kontaktima i projektima ugovorenim unatoč sankcijama očituju i Demokratska Republika Kongo, Uganda, Tanzanija i Angola.

Eduard SOUDIL
NEŠTO SE SPREMA: EVAKUACIJE I ISKLJUČENJA STRUJE U SJ. KOREJI

Velike vježbe evakuacije uz potpuna isključenja struje provode se posljednjih dana u Sjevernoj Koreji. Više izvora potvrdilo je da se vježbe provode u više gradova i manjih mjesta u Sjevernoj Koreji, posebno duž istočne obale, ali ne i u glavnom gradu Pyongyangu. Analitičari su podijeljeni - jedni tvrde da su ove neuobičajene vježbe pokazatelj da se sjevernokorejska vlast osjeća ugroženijom nego ranije, dok drugi tvrde da je cilj stvoriti osećaj da se vlast brine o svojim građanima. “Nikada ranije nisam čuo za slične vježbe u Sjevernoj Koreji, ali nisam niti iznenađen. Oni shvaćaju ozbiljnost situacije”, izjavio je umirovljeni južnokorejski general In-Bum Chun.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike