Svijet
U STRAHU OD KAZNENOG PROGONA

Katalonski dužnosnici pobjegli u Bruxelles
Objavljeno 30. listopada, 2017.

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont nalazi se u Bruxellesu s ostalim članovima svoje vlade. Katalonsko vodstvo sklonilo se od mogućeg kaznenog progona u Belgiju.

Istodobno, njegova stranka objavila je u ponedjeljak kako će izići na izvanredne izbore u Kataloniji, koje je za dva mjeseca sazvala španjolska vlada i premijer Mariano Rajoy.

U subotu je španjolska vlada preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom, a u ponedjeljak su se razriješeni dužnosnici počeli vraćati u urede. Oko osam sati ujutro Puigdemont je na društvenoj mreži Instagram objavio fotografiju s pogledom iz svog ureda uz riječi "Bon dia" (Dobar dan). Iz toga se naslutilo da je on u zgradi ispred koje nekoliko stotina građana i novinara čeka njegovo pojavljivanje. Katalonska policija dobila je nalog ispratiti dužnosnike iz ureda nakon što ondje pokupe stvari.

Puigdemont nije bio prisutan u 10.30 sati na sastanku čelništva svoje Katalonske europske demokratske stranke (PDeCat) u Barceloni, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni. PDeCat i Katalonska republikanska ljevica (ERC), koje čine vladajuću koaliciju "Zajedno za Da", izići će na izvanredne parlamentarne izbore u Kataloniji za dva mjeseca, potvrđeno je u ponedjeljak. Španjolska je vlada, aktivirajući članak 155. ustava, razriješila dužnosti katalonsku vladu te sazvala izbore za 21. prosinca.

"Ovaj vikend smo bili u kontaktu s Puigdemontom i on nam je prenio svoje mišljenje. Slaže se s idejom da se snage koje se zauzimaju za nezavisnost na tim izborima suprotstave mjerama iz članka 155.", rekla je Marta Pascal, bivša zastupnica PDeCata.

Španjolsko državno odvjetništvo najavilo je u ponedjeljak podizanje optužnice protiv Puigdemonta i njegove vlade zbog "pobune, neposluha i malverzacija s javnim fondovima".

U međuvremenu je belgijski javni TV kanal VRT objavio da je Charles Puigdemont na putu u Bruxelles, gdje bi se navodno trebao sastati s odvjetnicima i političkim predstavnicima. Belgijski ministar za imigraciju, Theo Francken, predložio je u nedjelju da Belgija Puigdemontu dade politički azil bude li potrebno, no belgijski premijer ubrzo je odbacio tu mogućnost. “Gledajući represiju iz Madrida te predloženu zatvorsku kaznu, pitanje je bi li imao pravedno suđenje”, rekao je Francken, član flamanske separatističke stranke Neoflamanska alijansa (N-VA). Belgijski premijer Charles Michel kasnije je istaknuo kako to “apsolutno nije na dnevnom redu”.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je prošli tjedan da Španjolska ne provodi represiju u Kataloniji i ne krši ljudska prava.V.T./H

Neovisnost podržala samo Korzika

Do sada je stigla i jedna podrška neovisnosti Katalonije, ali ne od suverene države. Jean-Guy Talamoni, predsjednik regionalne skupštine Korzike, na Twitteru je pozdravio “rođenje Republike Katalonije”. On vodi pokret za neovisnost tog otoka, Corsica Libera. Pozvao je i druge narode na solidarnost s katalonskim narodom te zatražio od EU-a da spriječi sukobe između Barcelone i Madrida. Korzika je dio Francuske, ali ima veći stupanj samostalnosti od ostalih pokrajina.

Suočeni s 30 godina zatvora

Španjolska je u ponedjeljak objavila da će podići optužnicu protiv cijelog katalonskog vodstva zbog pobune, što prema španjolskim zakonima znači da bi Puigdemont i njegova “vlada” mogli dobiti 30 godina zatvora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

BOSNA I HERCEGOVINA

Izetbegović i Čović spremni na koaliranje

3

TERORISTIČKI NAPAD U ATENI

Napad bombom na grčku televiziju