Regija
GROBLJE BEZ OGRADA I PODJELA

Počivalište katolika, židova, pravoslavaca i muslimana
Objavljeno 31. listopada, 2017.

ĐAKOVO

Rimokatoličko, pravoslavno, židovsko, groblje časnih sestara, dječje i muslimansko groblje u Đakovu čine cjelinu, te je đakovačko Gradsko groblje bez ograda i podjela multikonfesionalno i kao takvo jedno od rijetkih u svijetu. Na njemu počivaju roditelji velikog Josipa Jurja Strossmayera, a tu su i grobni spomenici zaslužnih Đakovčana koji su ostavili povijesni trag; grobnice obitelji Tordinac, Donegani, Cepelić, Bogner, Dekker te nadgrobni spomenici Luki Botiću i časnoj majci nadstojnici Samostana milosrdnih sestara svetoga Križa iz 1932.

Danas jedno od najljepše uređenih groblja u Hrvatskoj, otvoreno je 1780. godine, a sto godina poslije, 1880. godine, donesena su Pravila, koja su nakon 36 godina dopunjena. Zaljubljenik u đakovačku povijest, odvjetnik Željko Lekšić uoči Svih svetih povijesnim je dokumentom iz 1917. godine podsjetio na Pravila, kako se navodi, groblja rimokatoličke općine trgovišta Djakova.

Ondje se navodi kako “vlasnik groblja djakovačkog jest rimokatolička općina trgovišta Djakova, jer je maticu groblja g. 1780. Mat. Fr. Krtica poklonio katolicima Djakova”. Među pravilima se navodi i kako se na ovo groblje pokapaju samo pripadnici rimokatoličke ispovijesti, dok se za, kako piše, ine kršćanske sljedbe, kao i za nekršćanske, te za samoubojice, opredjeljuju posebna odjeljenja sa svojim ulazom.

Židovsko groblje, na koga su Đakovčani osobito ponosni, jedinstveno je takve vrste u svijetu, a na njemu je pokopano oko 570 žrtava sabirnog logora kojima su imena poznata zahvaljujući grobaru Stjepanu Kolbu koji ih je potajice zapisivao, i kulturno je dobro RH. Kroz logor u Đakovu prošlo je oko 2000 Židova, mahom žena i djece iz BiH, a velik broj ih je tu skončao. Velikom dijelu logoraša logor u Đakovu bio je privremena postaja do Jasenovca ili Auschwitza. Svake se godine na ovom groblju o kojem se skrbi gradsko komunalno poduzeće Univerzal održava komemoracija za žrtve holokausta na kome se okuplja još nekolicina preživjelih, rodbina, predstavnici židovskih općina, Grada Đakova i brojni drugi.

Uz židovsko groblje u okviru đakovačkog Gradskog groblja nalazi se i, kako su ga ga sami Bošnjaci nazvali, “najtužnije bošnjačko mezarje u svijetu”. Na njemu su pokopani Bošnjaci koje je vihor rata devedesetih protjerao iz njihovih domova iz svih krajeva BiH, a zaklon su pronašli u Gašincima, odnosno u dijelu istoimenog vojnog poligona. Neki od njih u slavonskoj grudi pronašli su i posljednji počinak. U đakovačkom gradskom komunalnom poduzeću Univerzal svojevremeno su nam pojasnili kako je ondje bilo 135 grobova, no sada je ostalo 80-ak jer je u razdoblju od 2003. do 2010. ekshumirano i preneseno 45 posmrtnih ostataka prema zahtjevu obitelji nakon povratka iz progonstva.

Maja MUŠKIĆ
RJEŠAVANJE STATUSA MEZARJA

O bošnjačkom mezarju 25 godina se bez naknade brinuo gradski komunalac, a inicijativa za rješavanjem njegova statusa ovih se dana, kako doznajemo od direktora Univerzala Stjepana Ripića, pomaknula s mrtve točke. “Održan je sastanak u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu o ovom pitanju, gdje nam je obećano da će se u suradnji s institucijama u BiH pronaći rješenje”, kazao nam je Ripić. Svojevremeno se spominjala i mogućnost postavljanja spomen-obilježja.

Možda ste propustili...

PRISJEĆAJU SE 5. OBLJETNICE OBRANE OD POPLAVE

Županjci su 2014. snagom zajedništva spasili grad

NEZAVISNI PROZIVAJU VIJEĆNICU HDZ-A

Traže ostavku jer ne plaća režije Gradu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON VIŠE OD DESETLJEĆA PRIČE

Obilaznica će biti građena sjeverozapadno od grada

2

POSTOLAR MARKO ZIDAR

Od cipela nema zarade, ali radit će dok god može

3

HRVOJE JURIĆ ZA GUINNESSA I HUMANOST

Nakon puta oko svijeta, opremu daje za potrebite