Ekonomija
DAMIR GRBAVAC, PREDSJEDNIK UMFO-A

I nakon krize naši OMF-ovi su među najuspješnijima
Objavljeno 31. listopada, 2017.

S vremena na vrijeme pojavljuju se kritike na račun obveznih mirovinskih fondova o tome gdje investiraju novac, a u posljednje vrijeme neki su mediji pisali čak i o mogućnosti propasti mirovinaca zbog izloženosti Agrokoru.

Međutim, takve informacije demantira predsjednik uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Damir Grbavac, koji je ujedno i predsjednik Udruge društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

- Zakonom i pravilnicima definirani su kvantitativni limiti ulaganja obveznih mirovinskih fondova i, koliko je meni poznato, stvarnih problema s nepoštivanjem limita u našoj industriji nije bilo. Međutim i u okviru propisanih limita imamo dovoljno veliki prostor koji nalaže primjenu najviših profesionalnih standarda i načela ulaganja, vodeći računa o primjerenom odnosu očekivanih prinosa i rizika ulaganja. Jer naš posao je i prihvaćanje i primjereno upravljanje rizicima. Kod ocjene uspješnosti upravljanja portfeljima, čija komponenta je i gdje ulažemo novac, valja imati na umu dvije bitne činjenice – dugoročni horizont ulaganja mirovinskih fondova i diverzificiranost portfelja. Dugoročnu uspješnost ulaganja pokazujemo i dokazujemo ostvarenim prosječnim godišnjim prinosima obveznih mirovinskih fondova, danas kategorije B, jer oni jedini imaju iza sebe 15 godina postojanja, od 5,8 posto nominalno s 30. rujna ove godine, ili oko 3,6 posto realno, naglašava Grbavac.

Realni prinosi, ističe on, značajno premašuju očekivane na početku mirovinske reforme i među najvišima su u usporedbama s europskim i svjetskim mirovinskim fondovima. A sve to, podsjeća, u vremenu u kojem smo doživjeli i jednu veliku globalnu krizu i u kojem nisu baš sva ulaganja mogla biti jednako uspješna.

- Diverzifikacija i profesionalno upravljanje imovinom doprinosi tome da niti značajni poremećaji, kao što su primjerice poremećaji generirani problemima u Agrokoru, ne dovodi do velikog pada vrijednosti ukupne imovine i nema presudno veliki utjecaj na ostvarene prinose. Posebice to ne znači slom mirovinskih fondova, kako se to danas može pročitati u nekim medijima, ili čuti u izjavama političara - zaključuje Damir Grbavac.I.Mikulić

KRIZA U AGROKORU - PRILIKA ZA ULAGATELJE

Svjetski autoritet, ili kako ga se naziva - guru investicija na rastućim tržištima - Mark Mobius, nastupio je na nedavno održanoj konferenciji fondovske industrije i Zagrebačke burze u Rovinju. Kazao je, između ostaloga, da je Hrvatska kao rastuće tržište upravo jedno od njegovih favorita za ulaganja.

Grbavac je Mobiusove riječi protumačio kao simpatičan način da odgovori na delikatno pitanje te kombinaciju uljudnosti prema domaćinu i spretnosti dobrog komunikatora.

- Međutim, u nastavku odgovora na pitanje, Mobius indicira mogućnost da bi kriza u Agrokoru mogla predstavljati i dobru ulagateljsku priliku, pogotovo za ulagatelje u privatne (neizlistane) vlasničke vrijednosne papire. Jer, fondovi kojima on upravlja su upravo takvi ulagatelji - ističe Damir Grbavac.