Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Pojačano trgovanje i rast dionica na burzi
Objavljeno 31. listopada, 2017.

Većina dioničkih društava prošli je tjedan objavila poslovne izvještaje za prvih devet mjeseci, što je izazvalo pojačane aktivnosti ulagača na Zagrebačkoj burzi i rast cijena dionica. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 57,6 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 55,5 i obveznicama 1,1 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 11,1 milijuna kuna. To je u prosjeku za 5,9 milijuna kuna ili dvostruko više po trgovinskom danu nego tjedan ranije. U središtu pozornosti ulagača bile su dionice Đuro Đaković Grupa, Zagrebačka banka i Valamar Riviera Poreč. Najviše napetosti bilo je vezano uz Đuro Đaković Grupu, jer se do posljednjeg trenutka prije završetka trgovanja u petak čekala uplata tvrtke Crni čelik d.o.o., nakon koje bi uprava društva mogla objaviti uspješnu dokapitalizaciju poduzeća novom emisijom dionica. Budući da se to nije dogodilo, upravi društva Đuro Đaković nije preostalo ništa drugo nego sa žaljenjem utvrditi kako upis novih dionica i toliko željena dokapitalizacija u iznosu od 250 milijuna kuna nije uspješno dovršena. Sada će biti zanimljivo pratiti kako će na cijelu stvar reagirati politika i privatni dioničari.

Optimistični signal

Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi porasle su uz pojačano trgovanje. Pred ulagačima su bili optimistični signal kako bi se domaće tržište kapitala moglo ukopati prednjim nogama i zauzeti poziciju bika. Indeks Crobex dohvatio je u ponedjeljak 1849 bodova (rast za 0,2 posto) uz ostvarenih 6,2 milijuna kuna prometa. Utorak je donio daljnji rast dionica za 2,1 posto pri čemu je indeks Crobex povećan na 1888 bodova. U središtu pozornosti bila je vrijednosnica Đuro Đaković kojom se u utorak protrgovalo 2,2 milijuna kuna, jer se dio ulagača nadao kako će na račun napokon sjesti obećanih 250 milijuna kuna tvrtke Crni čelik koja je uredno ispunila i dostavila upisnicu za novu emisiju dionica. Srijeda je donijela niže cijene dionica i indeks Crobex spušten je na 1883 boda (pad za 0,3 posto). U četvrtak je došlo do oporavka dionica i rasta indeksa Crobex za 0,8 posto na 1899 bodova, a ovaj put u središtu zanimanja ulagača bila je Zagrebačka banka kojom se u blok prometu protrgovalo 5,5 milijuna kuna. Vlasnika je promijenilo 100.000 vrijednosnica Zagrebačke banke po prosječnoj cijeni od 55,00 kn. Vrijednost indeksa Crobex dohvatiila je u petak 1891 bod. To je za 45 bodova ili 2,4 posto više nego na početku tjedna. U središtu zanimanja ulagača u petak bila je vrijednosnica Valamar Riviera Poreč kojom se ostvarilo 8,0 milijuna kuna redovnog prometa. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex dvanaest je vrijednosnica zabilježilo rast i pet pad cijene, dok su se Luka Ploče, Kraš i Zagrebačka burza zadržali na početnim razinama. Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo u petak kada se ostvarilo 8,0 milijuna kuna redovnog prometa pri čemu su vlasnika promijenile 174.872 vrijednosnice po prosječnoj cijeni 45,89 kn. To je za 0,95 kn ili 2,1 posto više nego na početku tjedna. Dionica Zagrebačke banke-ZABA privukla je pozornost ulagača u četvrtak.

Blok transakcije

Dionice ZABA-e su zabilježile snažan rast za 2,3 posto te pojačano trgovanje kroz blok transakciju od 5,5 milijuna kuna, što predstavlja reakciju tržišta na objavljene poslovne rezultate. Netodobit Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 779,6 milijuna kuna i niža je u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog visokih 1,1 milijardi kuna troškova vrijednosnih usklađenja i rezerviranja, u čemu veliki dio čine plasmani Agrokoru. Uprava HT je poslovne izvještaje objavila u četvrtak. Dionicama HT pojačano se trgovalo u petak, kada se ostvarilo 2,1 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice HT u petak je dohvatila 172,50 kn. To je za 2,38 kn ili 1,4 posto više nego na početku tjedna. Rast dionice HT veže se uz objavu financijskih izvještaja u kojima je iskazan konsolidirani rast prihoda za 11,9 posto. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 5,0 milijuna kuna tjednog prometa uz povećanje cijene u petak na 455,00 kn (rast za 3,4 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,3 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene na 513,00 kn (pad za 1,3 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 110,89 indeksnih bodova (pad za 0,20 posto).

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, pratite vijesti s tržišta kapitala i analizirajte objavljene financijske izvještaje dioničkih društva tražeći svoju tržišnu priliku.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

12. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O PODUZETNIŠTVU

Dobrim marketingom do uspješne poduzetničke priče

2

ISTRAŽIVANJE IFR-A

Trgovinski rat zakočit će kinesko tržište robota

3

NA OVOM IZBORU 20 KANDIDATKINJA

Bira se 19. najuzornija hrvatska seoska žena