Kultura
IZLOŽBOM ZAKLJUČEN PRVI REZIDENCIJALNI BORAVAK U MMML STUDIJU

Bojović: Boravak u Osijeku doživio sam kao intenzivan radni odmor
Objavljeno 31. listopada, 2017.

Vezani članci

MARIO MATOKOVIĆ UGOSTIO NOVOSADSKOG DIZAJNERA FILIPA BOJOVIĆA

Pokrenut prvi privatni umjetnički rezidencijalni program u Osijeku

Dugo smo kalkulirali kada i kako krenuti, još negdje u lipnju smo se dogovarali s Filipom za rezidenciju u listopadu i onda kada smo već krenuli, nije bilo povratka. Doista smo zadovoljni cijelim procesom, od Filipova dolaska, obilaska grada i u konačnici prezentacijom. Posebice me oduševilo kako je Filip pristupio problematici grada, interesiralo ga je apsolutno sve vezano uz grad, od arhitekture, spomenika, ljudi, itd. U konačnici, i ja sam naučio neke nove stvari o Osijeku - priznao je Mario Matoković na subotnjem otvorenju prve izlože prvog gosta prve i jedine privatne umjetničke rezidencije u Osijeku.

Filip Bojović, grafički dizajner mlađe generacije iz Novog Sada, bio je prvi gost na rezidenciji u MMML Studiju, iza kojega stoji cijela četveročlana obitelj Matoković, uključujući i trogodišnje blizanke Muru i Lenu. Tijekom sedmodnevnog je boravka Bojović u Osijeku grad promatrao kroz objektiv svog analognog Olympus fotoaparata. Rezultat toga osječka je publika mogla vidjeti na subotnjem otvorenju izložbe, ali i razgovoru s autorom, čemu se odazvao veliki broj Osječana.

- Zaista nismo očekivali nikakve reakcije, pa smo se iznenadili kada su nam počele stizati poruke podrške, pitanja gdje se mogu vidjeti radovi... S obzirom na to da je ovo tek prva rezidencija, zaista smo sretni i zbog nastalih radova, ali i reakcija koje su doprle do nas za ovu inicijativu. Dobili smo ono što nam je bio i cilj: druženje, razgovor i opuštena obiteljska atmosfera - prezadovoljan je Mario, a ništa manje pozitivne reakcije nisu bile ni gosta Filipa, koji, kaže, uvijek kada dolazi u Hrvatsku lijepo je primljen i osjeća se ugodno. U Osijeku ima dosta prijatelja i zato s našim gradom ima poseban odnos, a i prilično je upućen u događanja u Hrvatskoj.

- Nisam imao posebna očekivanja. Marija poznajem dosta godina i bio sam već jednom u Osijeku, tako da sam grubo poznavao vizuru grada i s te strane nije bilo nepoznanica - kaže Filip, dodajući da je samo želio raditi i dati maksimum od sebe tijekom boravka.

- Doživio sam sve kao intenzivni radni odmor - ističe Bojović, koji je promatrajući grad “ispucao” tri filma od 36 snimaka u tri dana, tako da je nastao poprilično veliki broj fotografija.

Naravno, Filipu je prepuštena selekcija fotografija od kojih je načinio Foto zine (Foto knjigu) na 20 stranica i 11 fotografija koje ulaze u kolekciju. Izložba nema naziva jer se radi o radovima koji su nastali u vrlo kratkom vremenu, a fotografije nisu tematski podijeljene, nego su isključivo Filipov pogled na grad.

- Do sada nisam imao iskustva s klasičnim umjetničkim rezidencijama, ali ovo je nešto što je potpuno nekonvencionalan primjer. Boravak u obitelji, s ljudima, lokalcima, definitivno omogućuje osobniji doživljaj grada, koji nikada ne bih iskusio da sam bio smješten u hotelu. To je trenutak kada grad prestaje biti samo scenografija koja je predmet snimanja i nakratko postaje drugi dom - pojašnjava novosadski umjetnik.

A što je na kraju od svega nastalo:

- Nikakva revolucija, ali važan prvi korak koji bi mogao utjecati i na druge umjetnike iz Osijeka i okoline da i oni pokušaju nešto slično. Usto, promovirati goste umjetnike osječkoj publici i raditi na umrežavanju. Novi Sad i Osijek imaju dosta sličnosti na mnogim razinama, ali smatram da oba grada moraju više raditi na edukaciji i umjetničke publike, kreiranjem i promoviranjem različitih dobrih praksi, po meni čak pretežito onih izvan naših zemalja, kako bismo pokušali izići iz lokalnih 'palanačkih' okvira - smatra Filip Bojović.

- Doista sam zadovoljan cijelim procesom. Sada kreću slatke brige i traženje načina kako isproducirati novu rezidenciju. Ne želimo se zalijetati, već kada budemo sigurni da je to ono što želimo, onda ćemo i krenuti u novi projekt, naravno i financije su velika stavka u cijeloj priči - oprezan je Mario. N.Vekić

Mario Matoković

domaćin

Dobili smo ono što nam je bio i cilj: druženje, razgovor i opuštena obiteljska atmosfera

Možda ste propustili...

POKRENUT SMJER TAMBURE U SREDNJOJ ŠKOLI

Od osnovne do akademije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA

Treću godinu Božić s Kuhačevcima u Arheološkom muzeju

2

PREDSTAVA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Sve tri izvedbe "Slikareve ruke" popunjene

3

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HRT-A IZ CIKLUSA SFUMATO

Jednostavnost, pastoralnost i posezanje za tradicijom