Kultura
KOBAJAGI, DONIJELA ME RODA

Za predstavu Zijaha Sokolovića tražila se ulaznica više
Objavljeno 31. listopada, 2017.

Vezani članci

ZIJAH SOKOLOVIĆ GOSTUJE U SLAVONIJI

“Kobajagi donijela me roda” u Belišću

BELIŠĆE

U organizaciji Centra za kulturu “Sigmund Romberg”, u prepunoj dvorani belišćanskog Centra gostovao je jedan od najvećih glumaca današnjice, neponovljivi Zijah Sokolović, s urnebesnom komedijom “Kobajagi, donijela me roda”.

Za predstavu Zijaha Sokolovića, ambasadora dobre volje UNPD-a za toleranciju i nenasilje, tražila se ulaznica više. Svojom fenomenalnom glumačkom izvedbom i nadasve zanimljivim pogledom na fenomen nastanka života, do suza je nasmijao publiku.

- Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dijalog s publikom, animirati je, zabaviti je glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam da isključiva i jedina komponenta fluidne veze gledališta i pozornice bude sam glumac. Da rođenje, nastanak života, u formi predstave bude 'kao' prirodno i istinito i razumljivo, s mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, ustezanja i zapletanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmijeh na najprirodniji način bi trebala napraviti mali korak prema umjetnosti. Zato je kazalište i i izmišljeno i zato glumci i postoje - kaže Sokolović.

Predstava “Kobajagi, donijela me roda” premijerno je izvedena 1993. u Beču. Na 28. nacionalnom festivalu malih teatarskih formi u Bugarskoj osvojila je specijalnu nagradu “Stefan Dragostinov”, a Zijah Sokolović Grand Prix međunarodnog žirija za najboljeg glumca festivala. Na 17. festivalu pučkog teatra predstava je prema ocjeni stručnog žirija proglašena najboljom u cjelini, a Nagradom publike nagrađena je “Mostarskom liskom” kao najbolja predstava. L.A.

Možda ste propustili...

12. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI – GLAZ-B-OS DO 20. 12.

Šećer za kraj: natjecanje studentskih pjevačkih ansambala

KNJIŽEVNA REZIDENCIJA U POMENI

Armandos Gkezos prvi gost na Mljetu

U 63. GODINI PREMINUO ŽELIMIR HERCIGONJA

Bio je pjesnik bajke koji je živio u svom carstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA

Treću godinu Božić s Kuhačevcima u Arheološkom muzeju

2

PREDSTAVA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Sve tri izvedbe "Slikareve ruke" popunjene

3

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HRT-A IZ CIKLUSA SFUMATO

Jednostavnost, pastoralnost i posezanje za tradicijom