Autoglas
SVESTRANI PODUZETNIK

Vozili smo: VW Crafter
Objavljeno 31. listopada, 2017.
Bili u prijevozničkoj, građevinskoj ili ugostiteljskoj grani, Crafter nam se, prema viđenom, učinio kao najbolje što tržište nudi

Volkswagen je u domeni gospodarskih vozila već više no uigran igrač. Oni malo boljeg pamćenja, sigurno se sjećaju prvih velikih kombija oznake LT koji se u svojoj prvoj generaciji pojavio još davne 1975. godine. Danas dostupan kao Crafter, ovaj svestrani kombi dogurao je do svoje četvrte generacije. Najnoviji Volkswagen Crafter nosi i novu nomenklaturu unutar game, pa tako naš testni Volkswagen Crafter nosi oznaku 35, a u narodu to bi bio 2.0 TDI snage 140 konjskih snaga.

Ako malo pročitate knjige i članke koji govore o uspješnim poduzetnicima, sigurno ćete pročitati kako su to svestrani, uporni, radišni ljudi na koje se mnogi s kojima surađuju mogu osloniti. Ništa manje skroman opis ne možemo dati novom VW Crafteru. Ovaj je kombi dostupan u svestranim izvedbama s tri različite dužine, tri različite visine, tri različite izvedbe kabine, zatvorenom ili otvorenom obliku. Ako ste poduzetnik, s Volkswagen Crafterom sigurno ćete naći oblik koji će vam najbolje odgovarati vašem poslu. Bili u prijevozničkoj, građevinskoj, ugostiteljskoj ili bilo kojoj drugoj branši, Crafter po viđenom zaista nam se učinio kao najbolje što tržište nudi. Najbolje po izboru jer malo koje vozilo je dostupno u toliko različitih varijanti.

Testni model bio je srednje duljine s visokim krovom. Kao takav, Crafter djeluje monumentalno kao tvrđava na kotačima. S duljinom od gotovo 6,9 metara i međuosovinskim razmakom od gotovo 4,5 m i tovarnim prostorom od gotovo 14,5 kubika, riječ monumentalno dobiva na svom značaju. Crafter zahvaljujući modernom izgledu ujedno i privlači poglede. Prednja strana karakteristična za Volkswagen djeluje moćno, a vanjski gabariti izazivaju pogled bez daha.

U pogledu motorizacije Crafter 35 2.0 TDI donosi dorađeni 2-litreni TDI snage 140 KS koji zahvaljujući temeljitim doradama nudi produljene intervale izmjene ulja. Mjenjač je 6-stupanjski ručni, a također je temeljito dorađen potrebama i zadacima u Volkswagen Crafteru. U ponudi su još i slabije te jedna snažnija izvedenica ovog motora, dok mjenjač može biti i automatski, no moramo spomenuti kako je rad s ručnim mjenjačem izuzetno ugodan i svoj rad obavlja – fenomenalno.

O potrošnji će uvelike ovisiti što vozite i kako vozite, no kada je prazan, Volkswagen Crafter 35 2.0 TDI troši oko 6 litara dizela, što je za ovakvo vozilo i više no prihvatljivo. Cijena? Ona starta od 177.000 kuna, no kada se poigrate s mogućnostima i izvedbama ona će biti lako i dvostruko veća. Naš testni primjerak dostupan u salonu Remix Osijek košta nešto više od 300.000 kuna, a vrijedi li toliko za vaš biznis, provjerite u Remixu u Osijeku.

Marin REŽIĆ
Tehnologija u kombiju

Parkirni senzori, pomoć pri kretanju na uzbrdici, pametni tempomat, napredni sustavi aktivne sigurnosti, kamere i nadzor vozila, pomoć pri upravljanju s prikolicom, samo je dio tehnološke ponude koju nudi Volkswagen Crafter. Napredna multimedija s povezivanjem telefona, klimatizacijski uređaj, upozorenje na vozila ispred, teško je pobrojati što je sve u ponudi, a što donedavno nikako nismo mogli zamisliti u gospodarskim vozilima. Prednja svjetla izvedena potpuno u LED tehnici tek su vanjski nagovještaj tehnološke renesanse koju VW Crafter donosi u ovakvu klasu vozila.