Svijet
KATALONIJA

“Vidjet ćemo kome će građani platiti porez”
Objavljeno 30. listopada, 2017.
Hrvatska Vlada zauzela je stav EU-a, da je to unutarnje pitanje Španjolske i da se zauzimaju za mirno rješenje

Dva legaliteta su u kohabitaciji u Kataloniji, španjolski i onaj katalonske republike, koju je proglasio parlament, rekao je za agenciju France Presse odvjetnik svrgnutog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i dodao da će sami građani pomaknuti jezičac na vagi na određenu stranu.

"S jedne strane imamo parlament koji je proglasio republiku i vladu jedne nove države i s druge strane Španjolsku, državu koja tvrdi da to što je učinjeno nema nikakve valjanosti", objasnio je Jaume Alonso-Cuevillas u razgovoru za agenciju France Presse.

Odvjetnik je to izjavio u subotu prije kratke TV izjave Carlesa Puigdemonta u kojoj je on pozvao Katalonce da se demokratski suprotstave stavljanju Katalonije pod nadzor španjolske vlade, koja je svrgnula Puigdemonta i cijelu njegovu vladu. "Suočeni smo sa srazom dviju legalnosti", dodao je odvjetnik. Prema prijelaznom zakonu koji je usvojio katalonski parlament, a zatim ga suspendirao španjolski ustavni sud, postoji nova republika i predsjednik katalonske vlade je predsjednik republike. Prema španjolskom zakonu nema nove države i predsjednik katalonske vlade je svrgnut", dodao je. "Treba pričekati sljedeće dane i vidjeti ima li država koja je tek nastala dovoljno snage da se nametne."

"To će ovisiti o građanima kada će trebati platiti poreze, oni će ih platiti ili Španjolskoj ili Kataloniji", rekao je. "Vidjet ćemo sljedećih dana i tjedana tko će pobijediti", ustvrdio je i ocijenio da je pitanje međunarodnog priznanja u drugom planu.

Unatoč činjenici da sva istraživanja javnog mnijenja u Hrvatskoj pokazuju kako građani RH većinom podupiru neovisnost Katalonije, priopćenje koje je stiglo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova govori da je vlada zauzela “bruxelleski stav” o tom pitanju. “Republika Hrvatska događaje u Kataloniji drži unutarnjim pitanjem Španjolske te se zauzima za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima. Republika Hrvatska smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom. Republika Hrvatska vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji”, stoji u priopćenju iz MVEP-a.

Stotine tisuća zagovornika jedinstva Španjolske okupilo se na ulicama Barcelone u nedjelju podržavši uvođenje izravne vlasti Madrida u Kataloniji nakon što je ta pokrajina proglasila neovisnost. Okupljanje je organizirala aktivistička organizacija Katalonsko civilno društvo te su mu se priključili dužnosnici triju stranaka koje su odobrile preuzimanje katalonske administracije, Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani. “S nama ne mogu računati u razbijanju Španjolske”, rekao je Miquel Iceta, zastupnik PSOE-a u katalonskom parlamentu. Njegova stranka je u petak napustila prostoriju parlamenta u znak prosvjeda kada je 70 od 135 zastupnika izglasalo suverenu republiku Kataloniju. Organizatori tvrde da je na ulicama bilo 1,1 milijun osoba a katalonska gradska policija procjenjuje da ih je 300.000.

Vuk TEŠIJA/H
Gube neovisnost na izborima?

Stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca, pokazuje anketa objavljena u nedjelju u španjolskim dnevnim novinama El Mundo koje se protive nezavisnosti. Anketu je za El Mundo izradila tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos od ponedjeljka do četvrtka prije nego što je u petak katalonski parlament proglasio nezavisnost. Istu večer kada je proglašena nezavisnost, španjolska vlada je raspustila katalonsku vladu te sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca.

Možda ste propustili...

OBJAVA U LISTOPADU NA 11 JEZIKA

Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana