Osijek
PROMETNE DVOJBE ISPRED SUDA

Čemu služi biciklistička staza ako je na njoj dopušteno parkiranje?
Objavljeno 30. listopada, 2017.
Iz policije kažu kako je u Europskoj aveniji 7 došlo do “kontradiktornosti signalizacije”

Službeni parking ispred zgrade Županijskog i Općinskog suda u Europskoj aveniji u Osijeku zadaje glavobolje kako biciklistima, tako i pješacima koji onuda prolaze.

Naime, službena vozila suda te policijska vozila koja dovode osumnjičene, parkiraju se okomito tako da prepriječe biciklističku stazu u cijelosti, dok za pješake ostane samo trećina slobodnog nogostupa.

- Jedna od ljepših promjena u gradu je novoobnovljena fasada Županijskog suda, na čemu čestitam, no žalosnije je vidjeti kako su promjene samo kozmetičke prirode, a svijest je ostala na istoj, niskoj razini. Naime, i prije pet godina na pješačkoj su se stazi pred sudom parkirali razni automobili, a sada, nakon što su pješačka i biciklistička staza uređene i uredno ocrtane, i dalje se na biciklističkom i pješačkom dijelu parkiraju automobili, mopedi, dostavna vozila i slično - poslao nam je svoje zapažanje čitatelj Ivica G.

Kako dalje dodaje, nije problem u tome ako Grad odluči i cijelu ulicu ili kvart zatvoriti za promdet, ili formirati pakring za ljude kojima se žuri donijeti spise, unatoč brojnim parkirališnim mjestima u ulicama u oko suda, ali tada tako treba i napraviti.

- Licemjerno je ocrtati stazu za pješake i bicikliste, a onda je koristiti za parkiranje, posebice u svjetlu više od tisuću kazni koje policija godišnje ispiše biciklistima u Osijeku - kritičan je Osječanin.

Iz policije doznajemo kako su se u vezi s parkiranjem ispred suda u Europskoj aveniji dopisom obratili Gradu Osijeku koji je zadužen za uređenje prometa na svom području.

- Novom regulacijom prometa u Ulici Europske avenije 7 (ispred zgrade Županijskog suda u Osijeku), označena je biciklistička staza za prometovanje biciklista koji se kreću navedenom ulicom iz smjera zapada u smjeru istoka. Kako je nakon obilježavanja ostao prometni znak “Zabrana zaustavljanja i parkiranja” s dopunskom pločom “Osim vozila Županijskog suda”, došlo je do kontradiktornosti postavljene prometne signalizacije. U cilju izbjegavanja dvojbenih situacija i omogućavanja nesmetanog prometovanja sudionika u prometu, od nadležnih je zatraženo da poduzmu mjere iz djelokruga njihove nadležnosti - doznajemo iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Sandra LACIĆ

Anto Rašić

predsjednik Županijskog suda

NI IZ GRADA NI IZ PU-a NISMO DOBILI NIKAV DOPIS U VEZI S PARKIRANJEM

U vezi s parkiranjem službenih vozila suda, ali i policije, upitali smo na samoj adresi koja je problematična za građane.

- Za sada nismo dobili nikakav službeni dopis iz Grada, a ni iz Policijske uprave u vezi s tim da postoji bilo kakav problem s parkiranjem vozila ispred zgrade suda. Na tom se mjestu službena vozila godinama parkiraju, a ako bude rečeno da se to više ne smije, vidjet ćemo s Gradom što ćemo učiniti - kazao nam je Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda Osijek.

Sličan problem u Osijeku bio je i 90-ih godina, kada je pred zgradom Županije stalno bilo nekoliko vozila, no to je regulirano tako da je dostava, ali i sav promet koji je potreban da bi došao do zgrade, preusmjeren sa stražnje strane zgrade.

Da problem bude još veći, automobili su često parkirani tako da zauzimaju i dio nogostupa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike