Zdravlje
PREDAVANJE

Uloga glukozamina za liječenje osteoartritisa
Objavljeno 30. listopada, 2017.
Predstavljeni su rezultati ispitivanja koji dokazuju zašto je patentirani kristalizirani glukozamin sulfat registriran kao lijek

Novi lijek za liječenje osteoartritisa koljena i sveobuhvatne smjernice za liječenje te bolesti predstavljeni su na stručnom predavanju u Zagrebu u nazočnosti vodećih stručnjaka u liječenju osteoartritisa. Klinička istraživanja potvrdila su da se sustavnom uporabom patentiranog kristaliziranog glukozaminsulfata simptomi osteoartritisa mogu znatno smanjiti i olakšati, a progresija bolesti usporiti, zaključak je stručnog predavanja “Terapijske smjernice za osteoartritis - koja je uloga glukozamina?”.

Tom prigodom predstavljen je Arthryl, prema postojećim podacima na tržištu jedini lijek u Hrvatskoj koji sadržava patentirani kristalizirani glukozaminsulfat i stoga osigurava učinkovitost u liječenju osteoartritisa koljena. Do sada je, naime, glukozamin u Hrvatskoj bio dostupan jedino kao dodatak prehrani.

Prof. dr. sc. Marco Paoloni, s Katedre za anatomiju i histologiju te medicinsku forenziku i ortopediju na Sveučilištu Sapienza u Rimu, vodeći autoritet u liječenju osteoartritisa, održao je stručno predavanje o ulozi kristaliziranog glukozaminsulfata u liječenju osteoartritisa. Predstavio je rezultate kliničkih ispitivanja koji dokazuju zašto je jedino patentirani kristalizirani glukozamin sulfat registriran kao lijek.

“Klinička istraživanja pokazuju kako jedino kristalizirani glukozaminsulfat, zbog svoje stabilizirane formule, pokazuje rezultate u liječenu osteoartritisa te je stoga i registriran kao lijek, smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost zgloba te znatno usporava progresiju bolesti i na kraju smanjuje potrebu za operacijom zbog promjena u zglobovima“, istaknuo je prof. dr. sc. Marco Paoloni.

Osteoartritis je iznimno česta bolest, koja se javlja uglavnom kod starijih, ali se može pojaviti i kod mlađih osoba. To je najčešći oblik artritisa i glavni uzrok invaliditeta u svijetu. Ipak, najčešće zahvaća koljena, potom kukove, šake i kralježnicu. Bol je glavna klinička manifestacija, koja prouzročuje ograničenja u kretanju oboljelih, a time i svakodnevnih fizičkih aktivnosti, zbog čega nepovoljno utječe na kvalitetu života, izazivajući socijalna i ekonomska opterećenja bolesnika. Ciljevi liječenja su smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i usporavanje progresije. Jedan od glavnih izazova u liječenju koljena zahvaćenog osteoartritisom je postizanje dugotrajnog razdoblja bez progresije bolesti. J.Kn.

Možda ste propustili...

KONGRES HRVATSKOGA KARDIOLOŠKOG DRUŠTVA I HRVATSKE UDRUGE KARDIOLOŠKIH MEDICINSKIH SESTARA

U Europskome kardiološkom društvu - kardiologija je hrvatski medicinski brend