Zdravlje
MJESEC VEGETERIJANSTVA

Bolje zdravlje i briga za okoliš
Objavljeno 30. listopada, 2017.

Listopad je, kao mjesec vegetarijanstva, posvećen biljnoj prehrani i svjesnosti o važnosti prehrane zbog vlastitog zdravlja, zdravlja planeta, životinja i ljudi. Da ljudi sve više razmišljaju o tome, dokazuju i nedavna istraživanja. Broj vegetarijanaca znatno je porastao, a nastavi li se tim putem, emisija štetnih plinova pala bi za 60 posto.

O dobrobitima govore i znanstvenici s Oxforda, koji su izračunali da bi do 2050. godine broj smrtnih slučajeva zbog neadekvatne prehrane bio sedam milijuna puta manji uz biljnu prehranu. U Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca. Čak 86 % građana podržava biljnu prehranu, a njih 29 % smatra da bi jednoga dana i sami mogli prijeći na biljnu prehranu.

Osječanka Veronika Završki podijelila je s nama, između ostalog, koliko joj je vegetarijanska prehrana poboljšala zdravlje.

Kad si se i zbog čega odlučila postati vegetarijanka?

- Postala sam vegetarijanac prije dvije godine jer sam jako zainteresirana za načine na koje se može smanjiti zagađenje okoliša te uvijek pratim znanost i što se piše o uzročnicima globalnog zatopljenja. Način na koji se meso proizvodi na globalnoj, ali i lokalnoj razini onečišćuje više nego mnoge druge “razglašene” stvari kao što je prijevoz. Nakon što je UN, prije nekoliko godina, objavio koliko je bolesno velika proizvodnja crvenog mesa kriva za globalno zatopljenje i nakon što sam odgledala dokumentarce kao što su “Cowspiracy”, “Fork Over Knives”, “Earthlings” i druge te pročitala knjigu “Sapiens: Kratka povijest čovječanstva”, jednostavno sam shvatila da mogu utjecati na okoliš prehranom.

Koji ti je sada krajnji cilj?

- Cilj mi je, naravno, prijeći na vegansku prehranu, ali trenutno nisam u poziciji previše birati što mogu jesti. Naravno, sa sve više čitanja i gledanja videa postalo mi je jasno i kako se odnosimo prema životinjama i što se sve radi kako bi svi imali obilje mlijeka ili jaja te su i te stvari počele još više potvrđivati moju odluku.

Koje su prednosti vegetarijanske prehrane?

- Vegetarijanska je prehrana bolja za okoliš te tjera ljude da više razmišljaju o cijelom procesu proizvodnje hrane, kao i o etičkim pitanjima.

Što ti se promijenilo u vezi sa zdravljem otkad ne jedeš meso?

- Zbog vegetarijanske prehrane moja se probava poboljšala. Otkrila sam da crveno meso (ali i meso općenito) nije tako lako probavljivo. Nisam smršavjela, što mi je drago, ali mi zato više nije tako lako udebljati se kao prije.

Koje su namirnice neizostavne u tvojoj prehrani?

- Osim što više ne jedem meso, moja se prehrana nije promijenila. Pokušavam zamijeniti kravlje mlijeko sojinim te se radujem svakom odlasku u dućane specijalizirane za zdravu hranu, gdje imaju dobru ponudu vegetarijanskih i veganskih proizvoda.

Koji su tvoji savjeti za one koji žele postati vegetarijanci, ali imaju neke nejasnoće?

- Moj je savjet da se prije svega informiraju sami. Najveća su mi motivacija same činjenice koje sam saznala. Odrasla sam u obitelji gdje se meso jelo svaki dan. Ni jedan mi prijatelj nije vegetarijanac. I sama sam izbjegavala družiti se s ljudima koji ne jedu meso jer sam mislila da će mi na neki način komplicirati život. Spontano sam se počela informirati. Ako je osobi stalo do okoliša ili do toga kako se tretiraju inteligentne životinje kao što su krave, svinje i kokoši, predlažem promjenu prehrane na vegetarijansku ili vegansku.

A. Andrejek

86 % građana podržava biljnu prehranu, a njih 29 % smatra da bi jednoga dana i sami mogli prijeći na biljnu prehranu

Možda ste propustili...

KONGRES HRVATSKOGA KARDIOLOŠKOG DRUŠTVA I HRVATSKE UDRUGE KARDIOLOŠKIH MEDICINSKIH SESTARA

U Europskome kardiološkom društvu - kardiologija je hrvatski medicinski brend