Kultura
OPUS IVE ŠEBALJA U SLAVONSKOM BRODU

Slikarstvo traži vrijeme
Objavljeno 29. listopada, 2017.

SLAVONSKI BROD - U organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda i udruge Val kulture, u Likovnom salonu “Vladimir Becić” u Slavonskom Brodu otvorena je izložba radova Ive Šebalja pod nazivom “Slikarstvo traži vrijeme”.

Riječ je o putujućoj izložbi kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog slikara. Suradnici su Hrvatski muzej turizma, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzej grada Pakraca, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku te Centar za kulturu Čakovec. Kustosica je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Cilj je projekta aktualizirati Šebaljev opus i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. st. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od 40-ih pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka je obogaćena autorovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i zanimljivom fotodokumentacijom – portretima koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Luka Mjeda, Mio Vesović, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost zbirke dvije su velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima - ističu organizatori.

S obzirom na to da zbirka još nije našla trajni smještaj dostupan svima, opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika XX. st. široj javnosti bit će predstavljen nizom izložbi u gradovima Hrvatske. Izbor radova i postav prilagođavaju se izložbenom prostoru muzeja i galerija koji ugoste Šebaljev opus. Promjenjiv karakter izložbe omogućuje raznolike varijacije i akcentuacije radova od izložbe do izložbe, čime pridonose sveobuhvatnosti i dinamici prezentacije lika i djela Ive Šebalja.

- Ivo Šebalj specifikum je hrvatske likovne umjetnosti. Intimist, samotnjak, hipersenzibilac, introvert, melankolik, “neumoran stvaralac ljepote”, “predstavnik ustrajnih, mislećih, neutjecajnih”. Distanciran i ponajprije iskren, okrenut sebi unutar svog svijeta sobe-atelijera i posvećen svom slikarstvu karakterističnih motiva kojima problematizira vlastiti život u području slikarstva. “Nema tako sebičnog slikarstva kao što je Šebaljevo” poentira Ive Šimat Banov u knjizi Štafelajni neumornik. U slikarstvu i u životu zanimalo ga je samo ono bitno – slikarski izreći istinu o sebi i svijetu - piše Sonja Švec Španjol.

Izložba u Slavonskom Brodu otvorena je do 3. studenog. N.Vek.

Možda ste propustili...

GOSTOVANJE PLESNE MREŽE HRVATSKE U DJEČJEM KAZALIŠTU OSIJEK

Sva proživljavanja dvaju umjetnika