Kultura
23. DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Za životno je djelo nagrađena jezikoslovka i književnica Jasna Melvinger iz Petrovaradina
Objavljeno 30. listopada, 2017.

VINKOVCI - Vrhunac Dana Josipa i Ivana Kozarca svakako je dodjela nagrada “Josip i Ivan Kozarac” za proteklu godinu. Ocjenjivački sud u sastavu: Đuro Vidmarović, Goran Rem i Martin Grgurovac iz tekuće je nakladničke produkcije odabrao ono što je, prema njihovu sudu, bilo najbolje.

Godinu po godinu, od utemeljenja 1995., književni i znanstveni susreti zavičajnika Hrvatske svake se godine održavaju u listopadu, “kada je slavonska šuma najljepša, kada njezino zlatno lišće sa stoljetnih hrastova najmilije nam šušti i šumi, pjeva i diše”.

Nagrada za životno djelo dodijeljenaje pjesnikinji, prozaistici i jezikoslovki Jasni Melvinger, rođenoj 1940. u Petrovaradinu.

- Hvala svima na ovoj nagradi. Drago mi je da sam ovdje u Vinkovcima, koji u mom srcu zauzimaju posebno mjesto i rado dolazim u ovaj grad - kratko je rekla Jasna Melvinger.

Nagradu za knjigu godine dobio je Nikola Đuretić za “Posljednju predaju”, a u znanosti Helena Sablić Tomić za knjigu “U osječkom Nutarnjem gradu”. Povelje uspješnosti dodijeljene su Julijani Adamović, Tanji Belobrajdić, Mateji Jurčević, Đurđici Stuhlreiter i Ružici Pšihistal.

Prije dodjele nagrada književnike i organizatore manifestacije primio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić. Na kraju je drugog dana održana tradicionalna manifestacija Putevima Jose i Ive Kozarca, na lovištu Kunjevci.

Na Jutru su poezije sudjelovali učenici Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci, Zdravstvena i veterinarska škola dr. A. Štampara, Vinkovci Tehničke škole Ruđera Boškovića, Vinkovci i Srednja strukovna škola Vinkovci.

Članovi Prosudbenoga povjerenstva u sastavu: Ružica Pšihistal, Dubravka Oraić Tolić i Martin Grgurovac odlučili su da je najbolja pjesma “Portret” Mateja Opolcera (Ekonomska i trgovačka škola; mentorica Ivana Bubalo), a povelju uspješnosti dobili su: Tara Balen (Djevojčici sa šibicom; Gimnazija M. A. Reljkovića, Vinkovci; mentorica Nikolina Maletić), Helena Abramović (“00:27”; Tehnička škola R. Boškovića; mentorica Mateja Maričić) i Bruno Očevčić (“Dom”, Tehnička škola R. Boškovića; mentorica Sandra Šimunović).

Manifestacija je završila u Svinjarevcima pjesničkom večeri Gostujući dani Josipa i Ivana Kozarca. M.Kokaj

Za knjigu godine nagrađen Nikola Đuretić za “Posljednju predaju”, a znanost Helena Sablić Tomić za knjigu “U osječkom Nutarnjem gradu”.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike