Osijek
SKUP O 500 GODINA PROTESTANTIZMA

Osijek je grad koji su oblikovali i protestanti
Objavljeno 27. listopada, 2017.

U maloj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije jučer je održan okrugli stol “500 godina protestantizma: Baština i otisci u hrvatskom društvu”, koji su zajednički organizirali Centar za demokraciju i pravo “Miko Tripalo” i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Na skupu se govorilo o povijesnom, sociokulturnom i duhovnom aspektu protestantizma. Među predavačima uočili smo imena kao što su prof. dr. sc. Antun Šundalić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, doc. dr. sc. Željko Pavić sa sveučilišnog Odjela za kulturologiju, dr. sc. Dragutin Matak s Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu, prof. dr. sc. Ivan Markešić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu i prof. Jaroslav Pecnik s Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku. Uvodno izlaganje “Protestanti među katolicima na istoku Hrvatske” iznio je Antun Šundalić, a potom su slijedile različite teme poput “Doprinos reformacije hrvatskom identitetu”, “Kulturna difuzija protestantske radne etike” i “Stavovi protestantskih vjerskih zajednica u Hrvatskoj o kockanju”.

Okrugli stol su otvorili Goran Radman, predsjednik Upravnog odbora Centra “Miko Tripalo”, i dr. sc. Dinka Marinović Jerolimov, ravnateljica Instituta za društvena istraživanja, a njegove sudonike pozdravio je gradonačelnik Ivan Vrkić.

- Grad Osijek nije slučajno odabran, to oni koji znaju što se ovom gradu događalo tijekom povijesti, a i u novije vrijeme, znaju cijeniti. Različitosti koje poštuju Grad Osijek i njegovi građani dio su našeg zajedničkog identiteta, koji se očituje u toleranciji prema različitim vjerama i narodima iz čega crpimo novu snagu i kreaciju kako bismo stvarali moderno, demokratsko i slobodno društvo - istaknuo je gradonačelnik Vrkić. D. Celing

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike