Svijet
SMRT JFK U DOKUMENTIMA

SSSR se bojao rata, CIA htjela usmrtiti Castra
Objavljeno 28. listopada, 2017.

Nakon objave 2891 dokumenta o ubojstvu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine, brojni svjetski mediji, stručnjaci i teoretičari zavjere češljaju doslovno svako slovo obimne dokumentacije. Pominju se u dokumentima uz Kennedya i drugi političari, odnos s Rusima i Kubom, ali i sa glumicom Marylin Monroe. Uzbuđenje zainteresiranih ipak nije potpuno jer 300 dokumenata koji čuvaju najveću tajnu, nisu objavljeni.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objasnio je da je prihvatio zahtjev da se javnosti ipak uskrati dio materijala (300-njak dokumenata), od kojih je većina u rukama FBI-ja i CIA-e. “Uvjerili su me da bi njihovo objavljivanje ugrozilo nacionalnu sigurnost”, rekao je Trump koji je još prošle subote rekao kako će odobriti objavu svih tajnih dokumenata vezanih za ubojstvo, uz obrazloženje da javnost zaslužuje transparentnost.

Od objavljenih dokumenata zanimljiv je onaj u kojem šef FBI-a J. Edgar Hoover piše kako su dobili prijetnju da će Lee Harvey Oswald, koji je uhićen nakon ubojstva Kennedya, biti smaknut. “To se i dogodilo unatoč uvjeravanju šefa policije da će imati dobru zaštitu”, napisao je Hoover nakon ubojstva.

Sovjetski savez se pak, stoji u dokumentima bojao mogućeg rata sa SAD-om nakon ubojstva Kennedya. “Sovjetski dužnosnici boje se da će bez vodstva neki neodgovorni general u SAD-u lansirati projektil na Sovjetski Savez”, stoji u dopisu FBI-a. Dio dokumenata progovara i o razmišljanju CIA-e da likvidira kubanskog vođu Fidela Castra.

Trump poručuje Amerikancima da zaslužuju da im vlada "osigura što je moguće veći pristup" dokumentaciji "kako bi ljudi konačno mogli biti potpuno informirani o svim aspektima tog ključnog događaja". Iako je po vlastitim riječima naložio da se "veo napokon podigne". Što se tiče spornih 300-njak neobjavljenih dokumenata, Trump je naložio državnim tijelima da ih u idućih 180 dana provjere. Na kraju tog razdoblja zatražit će da se objave sve inforamcije za koje službena tijela ne budu mogla podnijeti dokaze da ih treba zadržati u tajnosti, stoji u memorandumu.M.Bugarić/H

Možda ste propustili...

AMERIČKI SENATORI OPOVRGAVAJU TRUMPA:

Saudijski princ naredio je ubojstvo novinara

BRITANSKI MINISTAR NAJAVLJUJE GLASOVANJE U UTORAK

O Brexitu će se glasati prema planu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana