Ekonomija
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U OSIJEKU

Osječko-baranjska županija ima sve preduvjete za razvoj zadružnog poduzetništva
Objavljeno 28. listopada, 2017.

Osječko-baranjska županija jučer je u Osijeku s Hrvatskim centrom za zadružno poduzetništvo organizirala međunarodnu konferenciju o razvoju zadruga i zadružnog poduzetništva a sve s ciljem kako bi se iskoristile regionalne prednosti županije.

U nazočnosti gostiju zadrugara, kako domaćih tako i onih iz Italije, koji su prenijeli svoja pozitivna iskustva sudionicima, te dožupana Petra Lagatora, rektora osječkog sveučilišta, prof. dr. sc. Vlade Guberca, i njegovih suradnika sa sveučilišta, konferenciju je otvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

O zadrugarstvu u Hrvatskoj s osvrtom na Osječko-baranjsku županiju govorio je Tomislav Klarić Kukuz, ravnatelj Centra, iskustva o zadrugarstvu u Italiji prenio je Alessio Di Dio, direktor Legacoopa Friuli Venezia, a o svojim iskustvima govorio je zadrugar Matija Cetinić iz Fancosa - zadruge koja okuplja deset zadrugara radi kvalitetnijeg nastupa na tržištu bobičastog voća i korištenja europskog novca.

O potporama koje država nudi zadrugarstvu iz Programa ruralnog razvoja RH izvijestio je Marin Kukoč iz Odjela za inovacije, udruženja i umrežavanje Ministarstva poljoprivrede, a o načinima poslovnog povezivanja u lokalnoj zajednici Ivan Vrbanić, voditelj LAG-a Karašica.

- Zadružništvo je grana koja u ovom trenutku nije dovoljno razvijena, a može biti, posebice ovdje kod nas u Osječko-baranjskoj županiji, i zato smo organizirali ovu konferenciju. Imamo puno preduvjeta za takvu vrstu poduzetništva. Na području županije djeluje 116 zadruga, koje zapošljavaju više od tisuću ljudi. Nema ni jednog razloga da ne bude 200 zadruga i 2000 zaposlenih, jer imamo potencijale kojima to možemo pokriti, a Županija sudjeluje u poticanju gospodarskih zadružnih aktivnosti s 2,8 milijuna kuna godišnje subvencioniranjem kredita i svega onoga što ljudi koji rade u tim sektorima trebaju - kazao je župan.

Dodao je kako tu ima mjesta i za korištenje europskih fondova te misli da će na tragu toga ova konferencija donijeti i određene zaključke i educirati sve koji se na takav način bave ili se žele baviti poduzetništvom. D.Pejić

Darko PEJIĆ
Udruživanjem proizvođača do jeftinijeg proizvoda

- Udruženi u zadruge smo jači, kvalitetniji i konkurentiji na domaćem i stranom tržištu. Zadružništvo je dobar način organizacije, a širok je spektar čime se poduzetnici mogu baviti kroz zadruge. Tu u pravilu nema granica, ali mi ovdje moramo prije svega govoriti o poljoprivredi, ekološkoj proizvodnji hrane i svime što u Slavoniji imamo kao potencijal, u prvom redu hranu. Moći ćemo biti puno konkurentniji s gotovim proizvodom, jer će udruživanjem doći do jeftinijeg proizvoda i jeftinije proizvodnje - smatra Anušić.

Rektor Guberac zadrugarima je poručio da u svom radu iskoriste potencijal osječkog sveučilišta