Kultura
DONACIJA GENERALIĆ & FOTOGRAFSKA BAŠTINA

Majstor hrvatske naivne umjetnosti Ivan Generalić i fotograf Vladimir Kostjuk
Objavljeno 27. listopada, 2017.

“Donacija Generalić & Fotografska baština: VLADIMIR KOSTJUK” izložba je analognih fotografija profesionalnog koprivničkog fotografa Vladimira Kostjuka nastalih u drugoj polovini 20. stoljeća, tijekom višegodišnje suradnje majstora hrvatske naivne umjetnosti Ivana Genaralića i fotografa. Fotografije nastale u analognom razdoblju povijesti fotografije digitalizirane su, obrađene, valorizirane i revalorizirane te pripremljene za prezentaciju studentima medijskog dizajna, tj. fotografije kao medija koji je u neprekidnoj mijeni.

Sveučilište Sjever upotrijebit će muzejsku građu kao okosnicu edukativnog programa. Odsjek za medijski dizajn na kolegijima umjetničke i medijske fotografije (Uvod u fotografiju i video), viši predavač Mario Periša i dr. sc. Mario Tomiša prihvatili su i uvrstili program u predavanja i seminare kojima će okosnica biti izložba fotografija Vladimira Kostjuka.

Tijekom rujna i listopada fotografije su bile temom predavanja i upoznavanja studenata s dokumentarnom fotografijom, u okviru koje se posebna pozornost pridavala učenju razlikovanja analogne i digitalne fotografije na konkretnom primjeru muzejske izložbe.

Studenti su se upoznali s različitim fotografskim tehnikama, originalnim srebro-želatinskim otiscima iz 80-ih i 90-ih, digitalizacijom analogne fotografije te digitalnim ispisima i uvećanjima. Osim na tehničkim karakteristikama fotografskih tehnika, naglasak je bio i na vrstama fotografije: dokumentarnoj, reportažnoj i reprodukcijskojmuzejskoj fotografiji, odnosno na temi portretne fotografije kao umjetničke fotografije. Kako se u dokumentaciji muzeju čuva dio digitaliziranog obiteljskog albuma Ivana i Josipa Generalića, predavanja su se dotaknula i pitanja vernakularne fotografije iz obiteljskih albuma.

U kontekstu muzejske fotografije na primjeru fotografija Vladimira Kostjuka te Ivana Generalića razmatra se pitanje utjecaja protoka vremena na promjenu kategorije u kojoj dokumentarna i reportažna fotografija tijekom vremena mogu promijeniti kategoriju u umjetničku autorsku fotografiju. Projekt prati online prezentacija u kojoj su zastupljene sve kategorije fotografija. Izdvojeno je 30-ak fotografija koje su uvećane i opremljene te pripremljene za izložbu. N.Vek.

Možda ste propustili...

VEČERAS U OSIJEKU PROMOCIJA KNJIGE "OSJEČKI LONG, LONG PLAY"

Kostelnik nas glazbom vraća nekoliko desetljeća unatrag

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČEO FESTIVAL KLASIČNE I SAKRALNE GLAZBE

‘‘Dani Kamila Kolba‘‘ prikaz lika i djela svestranog umjetnika

2

PREMIJEROM GAVRANOVA "TAJKUNA" U ZAGREBU OTVORENI VII. BOBIJEVI DANI SMIJEHA

Osječki HNK u Histrionima u utorak

3

KEREMPUHOV “USTAV RH”

Četiri nagrade u tri dana