Kultura
HOMMAGE IVI FICIJU NA 23. DANIMA JOSIPA I IVANA KOZARCA

U njemu su bila dva umjetnika: glumac i pjesnik
Objavljeno 28. listopada, 2017.

VINKOVCI - U sklopu 23. dana Josipa i Ivana Kozarca u Kavani Aurelia u Vinkovcima održan je Hommage Ivi Ficiju.

- Miroslav Slavko Mađer ističe kako je Fici, njegov prijatelj iz gimnazijskih dana, djelovao u književnom kružoku (Tomičić, Babić, Grigić, Mesinger i Mađer), koji je predvodio Dionizije Švagelj. Kao početnik napisao je nekoliko izvrsnih priča i pripovjedaka - “Veliki dan malog čovjeka” dobila je republičku nagradu, a objavljena je u prvom broju vinkovačke Književne revije 1951. U rukopisu ostaje necjelovita zbirka “Ljudi i godine”, ciklusi Vizije i lirske pjesme. U Vinkovcima su mu tek postumno objavljene pjesme u zbirci “Jablani uz cestu”. Budući da je bio zaljubljenik u Jesenjina, vidljiv je utjecaj avangardnoga pravca imažinizma, a dokaz tomu su njegove pjesme u poetskim slikama i dominacija motiva iz prirode. U pjesmi “Carmencita” uočljiv je i utjecaj Lorce. Bio je pjesnik mladosti, a svoj je glumački vijek proveo kao glumac GDK-a Gavella. U njemu su istodobno bila dva umjetnika: glumac i pjesnik - rekla je Ivana Petričević.

Prema riječima Himze Nuhanovića, Fici je bio jako zaljubljen u Vinkovce.

- Uvijek je igrao manje uloge, jako dobro igrao, a nekada se i ta manja uloga ističe više od glavne. Imao je promukli glas koji je dobro pasao. Na Vinkovačkim sam mu jesenima uvijek davao da nešto pročita. Svi su voljeli kada je dolazio u Vinkovce, a ja sam kod njega cijenio njegovu privrženost gradu - rekao je Himzo Nuhanović.

Ulomke iz književnih djela čitali su učenici Srednje strukovne škole Vinkovci: Ivan Đigunović, Mihaela Vendl i Dominik Kožul, te iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci: Lorena Rajković i Ines Puškarić.M.Kokaj

GLUMA JE BILA NJEGOV ŽIVOTNI POZIV

Ivo Fici, pjesnik zavičajnik i glumac, rođen je 25. studenoga 1927. u Vinkovcima, a umro je 27. studenoga 1987. u Zagrebu, samo dva dana nakon 60. rođendana. Srednjoškolsko je obrazovanje završio u vinkovačkoj Gimnaziji, a potom Akademiju za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Svoj je umjetnički put započeo kao pisac, a poslije njegov životni poziv postaje gluma u kojoj se okušao kao član vinkovačkoga amaterskog kazališta (1949.), a potom GDK-a Gavella (1954.). Prve pjesme objavljivao je u zagrebačkom Izvoru, brodskom Glasu mladih i Vidicima, a prozu je objavljivao u Izvoru i Književnoj reviji. Prva knjiga u kojoj se javljaju njegovi uradci naslovljena je Susreti osmorice (Fici, Grigić, Mađer, Medaković, Mesinger, Milošić, Tomičić i Šuša), gdje se predstavio pjesmom Na rijeci.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana