Kultura
IZLOŽBA PREDMETA IZ KOLEKCIJE ORAHOVČANINA PAVLA KOVAČEVIĆA

Predmeti iz svakodnevice, novac, oružje, odličja i fotografije iz 1. svjetskog rata
Objavljeno 28. listopada, 2017.

ORAHOVICA - Ogranak Matice hrvatske Orahovica i Srednja škola “Stjepan Ivšić”, u holu škole postavili su izložbu “Prvi svjetski rat”. Riječ je o predmetima orahovačkog kolekcionara Pavla Kovačevića.

- Sljedeće se godine obilježava 100 godina od završetka 1. svjetskog rata i mi smo upravo u povodu toga pripremili ovu izložbu na kojoj se može vidjeti novac, oružje, odličja, fotografije te predmeti iz svakodnevnog života. Izložbu je postavila prof. Sanja Karafa, uz pomoć knjižničara Damira Najmenika. Čestitam gosp. Pavlu koji dugi niz godina marljivo skuplja povijesne predmete i što na taj način te postavljanjem ovakvih izložbi čuva povijest našeg kraja – rekao je ravnatelj škole Zorislav Milković koji je i otvorio izložbu, čemu je nazočio i orahovački dogradonačelnik Dalibor Fofonjka.

- Posebno sam sretna što je ova izložba postavljena u školi kako bi naši mladi izravno, autentičnim predmetima i konkretnim primjerima iz toga doba naučili mnogo više od onoga što uče u nastavi – rekla je prof. Sanja Karafa.

Deseta je ovo izložba Kovačevićevih predmeta, i baš mu je posebice draga jer je svoj rad unazad nekoliko godina usmjerio na Prvi svjetski rat.

- U ovakvom kompletu i u ovakvim uvjetima još nisam imao priliku izložiti svoje pronalaske. Od srca hvala ravnatelju Milkoviću i njegovu timu koji su mi ovo omogućili. Nekoliko je vrlo zanimljivih pronalazaka. Posebno je vrijedna karta i revolver Gasser, proizveden u Beču. Povjesničari su ustvrdili da je riječ o unikatu, jer ima na cijevi ugraviran kraljevski grb i upisanu godinu 1915., što znači da je te godine zaprimljen u vojsku, a uglavnom su te godine takvo oružje nosili visoki časnici. Posebno je vrijedna zemljopisna karta. Nedostaje joj donji dio, no čak ni Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu nema takvu kartu. Riječ je o tajnoj vojnoj karti, na kojoj su pruge po kojima je austrougarska vojska gledala gdje može prevoziti oružje. Na njoj je oslikan telegram koji govori da se otvori baražna paljba bez obzira na to je li neprijatelj blizu ili daleko. Upravo zbog toga ne smijem tu kartu kopirati ili reproducirati. Najvredniji predmet ove izložbe je puška zelenog kadra, to je mala, skraćena puška, a prema mojim saznanjima dolazi iz vojne bolnice u Orahovici, poznate kao Lager, a koja je bila na izlazu iz današnje industrijske zone i od nje je ostao samo dotrajali spomenik. Ima ovdje zanimljivih fotografija, predmeta, staroga novca... Nadam se da će učenicima i građanima biti zanimljivo zaviriti malo u povijest od prije 100 godina – rekao je Pavle Kovačević.

Izložba će biti otvorena sljedećih mjesec dana. V.Grgurić

Zorislav Milković: Pavao Kovačević dugi niz godina marljivo skuplja povijesne predmete i time čuva povijest našeg kraja.

Možda ste propustili...