Magazin
BOOKING.COM U NOVOJ AKCIJI: DODJELJUJU STIPENDIJE NA UGLEDNIM SVEUČILIŠTIMA

Tehnologija gradi karijeru: Jedinstvena prilika za studentice iz Hrvatske!
Objavljeno 28. listopada, 2017.

Ako se pitate što se “skriva” iza adrese Booking.com, odgovor je vrlo jednostavan - radi se o jednoj od najvećih online tvrtki i lideru na području digitalne tehnologije, inače poznate i po mnogim akcijama vezanima uz zapošljavanje mladih stručnjaka.

Nedavno je spomenuta online tvrtka predstavila nove stipendije - Booking.com Women in Technology, inicijativu u trajanju od dvije godine kojom kani podržati žene koje se žele obrazovati i ostvariti karijeru na području tehnologije. U suradnji sa sveučilištima Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu i Delft University of Technology (TU Delft) u Nizozemskoj, stipendije će se dodijeliti ženama u potrazi za obrazovanjem i karijerom u tehnološkom sektoru. U okviru suradnje, oba će sveučilišta ukupno dodijeliti 500.000 eura.

S obzirom na manju zastupljenost žena u diplomskim i STEM studijima, obje inicijative pokušavaju ponuditi više prilika talentiranim ženama i potaknuti ih da nastave s obrazovanjem i poslijediplomskim studijem na tim područjima i pripremiti ih za buduće karijere u tehnološkom sektoru.

Gillian Tans, glavna izvršna direktorica Booking.coma, rekla je: “Kao tvrtka koju pokreću tehnologija i digitalna inovacija, Booking.com istinski vjeruje u jednake prilike za sve osobe u tehnološkom sektoru. S obzirom na manju zastupljenost žena na području tehnologije predano radimo na poticanju razvoja ženskih talenata u tehnološkom sektoru i smanjenju prepreka i izazova s kojim se suočavaju, istovremeno promovirajući jednakost spolova”.

ŽENE U MANJINI

Od početka akademske godine 2018.-2019. dodijelit će se ukupno 15 stipendija, od kojih će se 10 dodijeliti polaznicama jednogodišnjih znanstvenih magisterija (MSc) u tri odjela sveučilišta Oxford, a dostupne su studenticama iz područja Europske unije (EU). Pet stipendija dodijelit će se polaznicama dvogodišnjih magisterija (MSc) sveučilišta TU Delft, a bit će dostupne studenticama iz raznih partnerskih sveučilišta diljem subsaharske Afrike, čime će se studenticama iz tih područja omogućiti pristup prilikama za razvojem u tehnološkom sektoru i poticati ciljeve vezane uz održivi razvoj UN-a.

Za prijavu je potrebno slijediti uobičajene procedure upisa na fakultete, kandidatkinje trebaju predati prijavnice za postdiplomske smjerove. Kandidatkinje koje zadovoljavaju kriterije fakulteta dobit će stipendije koje će pokrivati i troškove studija i života.

Inače, tijekom 2015., Europska je komisija otkrila da u Europskoj uniji 1,4 milijuna osoba studira informacijske i komunikacijske znanosti (ICT). Žene su u manjini i čine samo 17 % svih ICT studenata. Također je utvrđeno da na 1000 žena s titulom prvostupnika ili nekom drugom dodiplomskom titulom, samo nih 29 posjeduje diplomu iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti (ICT) (u odnosu na 95 muškaraca), a samo će 4 od 1000 žena kasnije raditi u ICT sektoru.

Izvješće za Svjetski ekonomski forum u svibnju 2017. pod nazivom The Future of Jobs and Skills in Africa: Preparing the Region for the Fourth Industrial Revolution, pokazuje da tvrtke diljem regije smatraju nedovoljno stručnu radnu snagu glavnom preprekom svom poslovanju i da ova nestabilnost u stručnosti radne snage često potječe iz činjenice da mnogi poslovi u regiji zahtijevaju sve intenzivnije korištenje digitalne tehnologije.

Gillian Tans nastavlja: “Žene su i dalje u velikoj manjini na poslijediplomskim studijima u mnogim područjima koja su vrlo važna za uspješnu karijeru u sektoru tehnologije. Uvođenjem stipendija Women in Technology nadamo se pokrenuti promjene, povećati ravnopravnost spolova i pokazati da u tehnologiji ima uzbudljivih prilika za darovite žene diljem EU-a i šire”.

ODRŽIVI RAZVOJ

Profesor Louise Richardson iz Sveučilišta Oxford kaže: “Uzbuđeni smo jer je Booking.com odabrao Sveučilište Oxford kao svog partnera za stipendije Women in Technology. Potpuno podupiremo želju Booking.coma da učini napredne studije STEM predmeta privlačnijima ženama, kao i njihov kontinuirani fokus na ravnopravnosti spolova i jednakosti poslovnih prilika za sve. Veselimo se predanom radu na ovom uspješnom partnerstvu”.

Profesor Tim van der Hagen, predsjednik izvršnog odbora sveučilišta TU Delft, kaže: “Oduševljeni smo što će Booking.com i TU Delft surađivati kako bi poboljšali pristup visokokvalitetnog obrazovanja u tehnologiji. Booking.com je prvi korporativni sponzor stipendija Delft Global. UN-ovi Ciljevi održivog razvoja glavne su smjernice sveučilišta TU Delft. Stipendije će nam omogućiti da podržimo razvijanje kapaciteta u zemljama u razvoju (tzv. regija Global South) i usmjeriti budućnost prema održivom razvoju. Ponosimo se što Booking.com dijeli naša uvjerenja da izgradnja digitalnog gospodarstva zahtijeva znanje prikupljeno iz cijeloga svijeta”.

Booking.com će se uskoro pridružiti koaliciji Europske komisije pod nazivom Digital Skills & Jobs Coalition. Partnerstvo i stipendije s dvjema vodećim europskim akademskim ustanovama poslužit će kao zalog za budućnost predanom radu na tom području.

Uz ovu inicijativu, Booking.com također će sudjelovati među govornicima na europskom skupu Women in Technology u Amsterdamu ld 8. do 9. studenoga 2017., te kao partner Web Summita u Lisabonu od 6. do 9. studenoga 2017. za mentorski program Women in Tech. Booking.com je nedavno predstavio prve nagrade Technology Playmaker Awards 27. rujna. Više informacija dostupno je na stranici www.techplaymakerawards.com.

Priredio: Darko JERKOVIĆ

ŠTO JE BOOKING.COM?

Osnovan 1996. godine u Amsterdamu, Booking.com B.V. od male nizozemske startup tvrtke razvio se u jednu od najvećih online tvrtki na svijetu. Booking.com je dio grupe Priceline (NASDAQ: PCLN) i broji više od 15.000 zaposlenika u 204 ureda i 70 zemalja diljem svijeta. Iz tvrtke kažu kako je njihova misija omogućiti ljudima da proputuju cijeli svijet. Stoga ulažu u digitalnu tehnologiju kojom nastoje olakšati putovanja. U Booking.com-u nude najveći izbor nevjerojatnih smještajnih objekata, uključujući apartmane, kuće za odmor i obiteljske objekte s doručkom pa sve do resortova s pet zvjezdica, kućica na drvetu pa čak i iglua. Booking.com stranica i mobilne aplikacije dostupne su na 43 jezika, uključuju više od 1,43 milijuna objekata i nude više od 120.000 odredišta u 227 zemalja i teritorija diljem svijeta. U priopćenju stoji i ovo: “Na našoj se platformi svaki dan rezervira više od 1,5 milijuna noćenja. Bez obzira na to putuju li poslovno ili privatno, putnici mogu brzo i jednostavno rezervirati savršen smještaj, bez naknada za rezervaciju i uz jamstvo vraćanja razlike u cijeni. Uz naš tim korisničke službe, korisnici mogu kontaktirati Booking.com 0-24 i zatražiti podršku na 43 jezika, u bilo koje doba dana ili noći. Pratite nas na Twitteru i Instagramu, lajkajte nas na Facebooku, a za novosti, podatke i ostalo posjetite naš global media room. Za više informacija kontaktirajte Booking.com UK Ured za medije: Lon-BookingWiT@ketchum.com; +44 203 755 6400.(D.J.)

Predano radimo na poticanju razvoja ženskih talenata u tehnološkom sektoru i smanjenju prepreka i izazova s kojim se suočavaju, istovremeno promovirajući jednakost spolova.

GILLIAN TANS

Potpuno podupiremo želju Booking.com-a da učini napredne studije STEM predmeta privlačnijima ženama, kao i njihov fokus na ravnopravnosti spolova i jednakosti poslovnih prilika za sve.

LOUISE RICHARDSON

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana