Magazin
TJEDNI OSVRT

Šeks za dvostranačje
Objavljeno 28. listopada, 2017.
Predlagatelj razlog za promjene vidi u tome što će ubuduće biti gotovo nemoguće sastaviti vlade koje neće svaki čas padati

Tvorac političkog sustava Hrvatske, koautor aktualnog izbornog zakona i koautor Ustava Vladimir Šeks izjavio je kako je politički sustav u Hrvatskoj dotrajao te kako radi na prijedlogu novog izbornog zakona, koji će pogodovati dvjema velikim strankama.

Nova inicijativa veterana političkih reformi iznesena u Globusu ukratko glasi - Hrvatska treba uvesti dvostranački sustav. Šeks kao argument za promjenu izbornog zakona, koja ne mora biti nužno loša, ali nikad se ne zna, navodi buduću stabilnost hrvatske države, što znači da treba početi “s preventivnim onemogućavanjem protestnih skupina i stranka, koje žele biti ne samo prevaga ili uteg nego i kreator”. Vjerojatno pritom misleći prije svega na Most i Živi zid. Konkretno, to prema Šeksu znači dugoročnu političku stabilnost, a koja je već u više izbornih ciklusa dobrano narušena, stoga objašnjava: “Postojeći izborni sustav opasno tendira tome da će nakon sljedećih izbora vladu biti moguće sastaviti samo s krajnjom mukom. Bit će gotovo nemoguće sastaviti takve vlade koje neće svaki čas padati.”

I doista, činjenica je da se u Hrvatskoj HDZ i SDP ionako izmjenjuju na vlasti, ali stoji i tvrdnja da o vladi odlučuju političke skupine s neznatnom podrškom biračkog tijela, služeći se ucjenama, a zauzvrat tražeći samo privilegije i uhljebljivanje svog kadra. Šeks rješenje vidi u većinskom sustavu i zabrani predizbornih koalicija, čime bi se izbjegle i političke trgovine. Predlaže stoga da za prelazak izbornog praga bude potrebno osvojiti sedam posto. Pri tome bi trebalo otvoriti prostor da postoji i treća politička strana s kojom bi mogla koalirati i jedna i druga opcija. A u Hrvatskom slučaju to već i jesu HNS i HSS.

Naravno, već su se javili dežurni kritičari za i protiv, ali i ozbiljni politički analitičari. Jedni Šeksovu inicijativu nazivaju opasnom i zatiranjem ionako kilave demokracije, a drugi smatraju da je u pravu, ali da je sve skupa potrebno doraditi, s obzirom na aktualni izborni zakon, ali i teritorijalni ustroj države, mislići pritom na svekoliku rascjepkanost i pokrivenost takvog prostora s čak 200-tinjak irelevantnih političkih stranaka. Postavlja se i pitanje regionalnih stranaka, no tu je ionako jedino relevantan IDS, čiji opstanak i utjecaj za sada nisu upitni.

Na kraju, bilo kako bilo, promjene su dobrodošle. Ali kako upozorava i politički analitičar Davor Gjenero, problem s izbornim zakonom je činjenica da njega mora izglasati parlament apsolutnom većinom svih zastupnika, a trenutna parlamentarna većina nikad nije spremna za duboke promjene izbornog zakonodavstva. Naime, teško je postići većinu za model koji bi unio neizvjesnost u parlamentarnu arenu.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...