Osijek
USVOJEN PRORAČUN GRADA ZA 2018.

Višnjevac dobiva vrtić, uređuje se kulturni centar u Eurodomu
Objavljeno 27. listopada, 2017.

S 20 glasova za i 16 protiv u četvrtak je donesen proračun Grada Osijeka za 2018. godinu te projekcija proračuna za 2019. i 2020. Riječ je o proračunu od čak 591,8 milijuna kuna, kakav Osijek nije imao posljednjih 10-ak godina.

Prema obrazloženju koje je dao David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i nabavu, riječ je o povećanju od čak 52 milijuna kuna ili gotovo 11 posto u odnosu na 2017. godinu.

Razloge za ovako optimističan proračun Krmpotić pronalazi u povećanju prihoda od poreza i prireza za pet milijuna kuna, zatim u povećanju komunalnih doprinosa za 1,2 milijuna kuna, ali i prihoda od pomoći koji rastu na 112 milijuna kuna. Riječ je o novcu iz EU fondova, od kojih bi Osijek trebao povući 47 milijuna kuna, te još 20 milijuna kuna iz decentraliziranih državnih sredstava.

Početkom 2018. Osijek bi trebao biti zadužen 220 milijuna kuna, od čega će 65 milijuna kuna kredita biti usmjerno za sufinaciranje EU projekata i drugih kapitalnih projekata. Također bi se do 2020. trebalo otplatiti 115 milijuna kuna, pa bi Osijek do kraja ovog trogodišnjeg razdoblja bio manje zadužen nego danas. Planova je mnogo, među njima je sanacija odlagališta s pet milijuna kuna, uređenje poslovnog kulturnog centra sa sedam milijuna kuna, gradnja dječjeg vrtića u Višnjevcu sa šest milijuna kuna, ali i uređenje Sakunatala parka s četiri milijuna kuna. Grad sudjeluje i s milijun kuna u gradnji Centra za autizam, radu GISKO-a s 2,5 milijuna kuna, te će za uređenje gradskih pročelja izdvojiti 2,5 milijuna kuna. Istovremeno će se za subvencije trgovačkim društvima u vlasništvu Grada izdvojiti 49 milijuna kuna. Dobitnici su GPP i Športski objekti koji će u sljedećoj godini dobiti svaki po milijun kuna više. No, kako će se na plaćama gradskih zaposlenika sljedeće godine uštedjeti milijun kuna, ta će sredstva biti preusmjerena gradskim vrtićima.

Iako se očekivala žustrija rasprava oko proračuna, oporbeni su vijećnici ostali prilično mirni, rezignirano zaključivši kako će unatoč njihovim kritikama proračun biti usvojen. No, većini je oporbe najviše zasmetalo povećanje subvencija gradskim tvrtkama. “Neprihvatljivo je povećanje subvencija jer nisu jasni motivi za to. Čini se kako je sve usmjereno na pokriće gubitaka i prikrivanje lošeg upravljanja tvrtkama”, upozorio je Željko Kovačević iz HDZ-a. Njegov stranački kolega Milan Opačak javno je upitao je li povećana subvencija Športskim objektima zato “što im trebaju prodajne vještine da se uhodaju”, aludirajući na apsurdnost nedavnog natječaja za novog direktora te tvrtke, te dodao kako bi ove subvencije pretvorio u porodiljne naknade, koje Grad unatoč povećanju proračuna nije povećao ni za lipu. Inače, HDZ je ocijenio kako u novom proračunu nema vizije ni hrabrosti da se rade dalekosežni projekti od kojih se neće vidjeti benefiti u prvoj godini.

Vijećnik Milan Kamenko iz Snage Slavonije i Baranje upozorio je kako je izvršenje proračuna za ovu godinu tek na 60 posto, a već smo nadomak studenoga, pa je teško vjerovati da će biti ostvaren do kraja godine. Stoga je najavljeni proračun za 2018. proglasio napuhanim.

Osim proračuna, vijećnici su izglasali i izmjenu Statuta grada te novo unutarnje ustrojstvo upravnih tijela Grada.

Nefreteta Z. EBERHARD
LESNINA ŽELI GRADITI REGIONALNI MEGACENTAR UZ JUŽNU OBILAZNICU

Zanimljiva je bila posljednja, 13. točka sjednice Gradskog vijeća na kojoj je donesena odluka o prodaji zemljišta u zoni Jug s pogledom na južnu obilaznicu te zemljišta na Čepinskoj cesti uz nekadašnji Getro. Naime, za kupnju prvog zemljišta interes je iskazala tvrtka Lesnina, koja ovdje želi graditi veliki regionalni centar u kojemu bi zaposila više od 100 ljudi samo u prvoj godini. Riječ je o dvjema parcelama procijenjene vrijednosti sedam i devet milijuna kuna, koje će sada biti ponuđene u prodaju. Drugo je zemljište zatražila tvrtka Remix koja želi graditi nove objekte uz svoju sadašnju adresu, a također je zainteresirana za kupnju dviju čestica, koje Grad cijeni na milijun kuna (prvu) i 900.000 kuna (drugu).

hdz: ZAŠTO OSIJEK NE POVLAČI NOVAC IZ EU FONDOVA PREKO MINISTARSTAVA?

Oporbeni su vijećnici upozorili kako postoji informacija da je Grad Osijek od sedam gradova koji imaju mogućnost povlačiti novac iz EU fondova preko ministarstava najlošiji od svih. “Osijek za sada nije povukao nikakva sredstva od 44 milijuna eura koji se nude. U vezi s tim proglašeni smo najneučinkovitijim. Pitam sada otvoreno, postoji li i jedan konkretan projekt iz tog fonda i kada ćemo imati prvi natječaj za apliciranje na taj fond”, kometirao je Željko Kovačević u ime Kluba HDZ-a.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike