Ekonomija
PREZENTACIJA U DONJEM MIHOLJCU

HAMAG-BICRO predstavio ponudu potpora i kredita
Objavljeno 26. listopada, 2017.

HAMAG-BICRO u provedbi trenutno ima 556 ugovora, odnosno projekata iz EU fondova, čija je ukupna vrijednost 3,38 milijardi kuna. Od toga je 1,24 milijarde kuna nepovratnih sredstava. Na području pet slavonskih županija u provedbi su 123 projekta ukupne vrijednosti 382,6 milijuna kuna, od čega poduzetnici dobivaju nepovratnih 165 milijuna kuna - kazao je član uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Mario Turalija u četvrtak u Donjem Miholjcu.

U miholjačkom dvorcu Mailath, naime, okupilo se nekoliko desetaka poduzetnika na HAMAG-BICRO-ovoj informativnoj radionici o mogućnostima dodjele nepovratnih sredstava i financijskih instrumenata.

Radionicu je otvorio gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, a osječko-baranjski župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja tribine HAMAG-BICRO-a za poduzetnike na kojoj će moći saznati kako mogu doći do kredita, ali i nepovratnih sredstava za financiranje svojih projekata.

- Osječko-baranjska županija daje potporu poduzetnicima i uvijek će im nastojati pomoći u rješavanju problema koji im otežavaju poslovanje. Poduzetništvo nam je izuzetno važno i o poduzetništvu nam ovisi budućnost, bez obzira na to je li riječ o mikro, malim, srednjim ili velikim poduzećima. Bez obzira na to zapošljavaju li pet ili sto osoba. Njima trebaju i poticaji, kao i prilagođavanje zakona kojima bi se olakšalo njihovo poslovanje - naglasio je Anušić.

Turalija je, obraćajući se poduzetnicima, naglasio kako im iz Agencije žele približiti proces prijave na natječaje te na konkretnim primjerima pojasniti kako on teče i koje su najčešće pogreške prijavitelja, upravo da bi ih izbjegli. Pojasnio je kako odobrenjem projektne prijave i sklapanjem ugovora priča o povlačenju nepovratnih sredstava ne završava, jer tek onda, dodao je, započinje tzv. drugo poluvrijeme koje se odnosi na samu provedbu projekta. Pojasnio je kako je taj dio jednako važan kao i izrada projektne prijave jer se odnosi na provedbu nabava i projektnih aktivnosti, dostavu izvješća te isplatu novca. - Međutim, za poduzetnike kojima se žuri i nisu u mogućnosti čekati proces dodjele nepovratnih sredstava, HAMAG-BICRO nudi i niz opcija osiguravanja jamstava i mikrokredita - kazao je Turalija pozivajući poduzetnike da na internetskim stranicama Agencije i Ministarstva gospodarstva svakako prate otvorene pozive i najavu onih koji će biti otvoreni za različite oblike potpora.

Igor MIKULIĆ
E-impuls otvara 2700 radnih mjesta

Mario Turalija posebno je izdvojio dobre rezultate za poziv E-impuls, za koji se još potpisuju ugovori između Ministarstva gospodarstva, HAMAG-BICRO-a i poduzetnika. Kod E-impulsa odobreno je 989 projekata, čija je vrijednost gotovo 417 milijuna kuna, od čega je nepovratnih 226 milijuna kuna. - Ovi bi projekti trebali generirati otvaranje 2737 novih radnih mjesta - kazao je Turalija. U oviru tog poziva 198 projekata je s područja pet slavonskih županija. Vrijednost tih projekata je 79 milijuna kuna, od čega će 43 milijuna kuna biti nepovratnih. A ti bi projekti trebali rezultirati s 515 novih radnih mjesta.

Sinergija onih koji imaju i onih koji trebaju novac

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, pozdravljajući okupljene na radionici, zahvalio je Agenciji (HAMAG-BICRO) što je prepoznala taj grad i njegovu okolicu kao područje s velikim brojem poduzetnika i OPG-ova koji očekuju odgovore na mnoga pitanja. - Ovu prezentaciju smatram kao svojevrsnu sinergiju onih koji imaju i nude sredstva i onih koji ta sredstva trebaju - kazao je Aladić. Zaključio je kako je uvjeren da će poduzetnicima prezentacija HAMAG-BICRO-a dati odgovore na pitanja potrebna da bi unaprijedili svoje poslovanje i postali pokretači rasta gospodarstva.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana