Crna kronika
NISU IMALI KONCESIJU

Osječka tvrtka iskopala i nelegalno prodala pijesak za 3,5 milijuna kuna
Objavljeno 27. listopada, 2017.

KOPAČEVO

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 38-godišnjaka i 35-godišnjakinje zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga (pijeska) na području Kopačeva. “Par se sumnjiči da su kao odgovorne osobe osječkog trgovačkog društva, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo, s nekretnine u vlasništvu trgovačkog društva na području Kopačeva, a radi izvođenja radova na izgradnji akumulacije za navodnjavanje sa zaštitom od procjenjivanja i fleksibilnom folijom protivno članku 144. Zakona o rudarstvu i bez prethodno pribavljene koncesije, odnosno sklopljenog ugovora o kupoprodaji, eksploatirali i naknadno prodali više 40.000 kubičnih metara mineralne sirovine”, doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Pijesak je bio višak pri iskapanju akumulacije, a u trenutku prodaje za to, tvrdi policija, nisu imali valjanu pravnu osnovu. Protupravnom eksploatacijom i daljnjom prodajom pijeska fizičkim pravnim osobama, državnom proračunu pričinjena je materijalna šteta veća od 800 tisuća kuna. Ujedno je, stoji u policijskom priopćenju, trgovačko društvo ostvarilo imovinsku korist veću od tri i pol milijuna kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Kako neslužbeno doznajemo, tvrtka je u posljednje tri godine radila na području Općine Bilje, iskapajući ribnjak. Pijesak je nakon iskapanja odvezen i prodan, no nitko za to nije platio nadležnima. Nakon prijave općinskih vlasti, ispostavilo se da tvrtka ima rješenje za nešto drugo od onoga što radi, pa je nakratko posao bio obustavljen. Nakon nekog vremena u jednoj godini trebali su platiti državi i lokalnoj upravi 1,9 milijun kuna. Dio od oko 600.000 kuna Općini Bilje su i platili, no ono što su prije dobijanja potrebnog rješenja iskopali i prodali, nije plaćeno. Isto tako, kako doznajemo, nakon isteka godine dana u kojoj je osječka tvrtka platila koncesiju, radovi su nastavljeni.S.Lacić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana