Novosti
DANI HRVATSKOG TURIZMA

Baranja i Osijek najbolje kontinentalne destinacije
Objavljeno 27. listopada, 2017.
Saša Uranjek, direktor TZ Osijeka, rekao je kako Osijek i Baranja zapravo čine zajednički turistički proizvod

U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, održane u Malom Lošinju, u srijedu navečer dodijeljen je prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Baranja i Slavonija tri su se puta našle na najvišem postolju. U kategoriji najuspješnije destinacije ruralnog turizma prvo je mjesto zauzela Baranja, ispred Krapine i Dalmatinske zagore. Najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske proglašen je Osijek, grad kojem je povjerenstvo dodijelilo više bodova nego Zagorju i Samoboru, a u kategoriji Čovjek - ključ uspjeha priznanje za najboljeg domaćina turističkog seljačkog gospodarstva zaslužio je Richard Apel iz karanačkog OPG-a Julia Tarnai Apel.

- Bez lažne skromnosti, moram reći da je nagrada očekivana. Doduše, već samo svrstavanje među prve tri najbolje destinacije ruralnog turizma u Hrvatskoj učinilo me je sretnim, to više što su u Baranju stizale nagrade i proteklih godina, što nikoga nije uspavalo - rekao je Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, istaknuvši kako se nada da će baranjski turistički djelatnici nagradu iskoristiti za još veće zalaganje. Dodao je kako sve nagrade pokazuju osnovne prednosti Baranje, koju vidi kao regiju gostoljubivih ljudi i odlične ponude. S njim se složio i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, koji je u ime baranjskih turističkih zajednica preuzeo nagradu za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma.

Saša Uranjek, direktor TZ Osijeka, rekao je kako im nagrada znači velik poticaj za daljnji rad te dodao kako Osijek i Baranja zapravo čine zajednički turistički proizvod koji je već nadaleko prepoznat. Logičnim slijedom okolnosti dodjelu triju nagrada nazvao je direktor osječko-baranjske Turističke zajednice, Antonio Sobol.

- Naša je županija spoj urbanog i ruralnog, što je, pokazalo se, prava stvar i dobitna kombinacija. Nagrade koje su dodijeljene našim destinacijama sasvim su zaslužene - istaknuo je Sobol.

Da je nagrada veliko priznanje i poticaj za daljnji rad, ustvrdio je Apel, koji se turizmom bavi 15-ak godina, od čega je deset godina u Baranji. Naglasio je kako ne misli stati, nego proširivati ponudu, kako u smislu smještajnih kapaciteta tako i u osmišljavanju novih sadržaja.

Dodjeli nagrada nazočio je i ministar turizma Gari Cappelli.

- Hrvatska je danas jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, a kako bismo osigurali dugoročan uspjeh hrvatskog turizma, moramo se kontinuirano unaprjeđivati. Upravo su zato Dani hrvatskog turizma, kao najveći skup dionika u hrvatskom turizmu, odlična prilika da se osvrnemo na dosadašnje rezultate, razmijenimo iskustva, razgovaramo o novim idejama i trendovima u svijetu turizma - rekao je Cappelli, dodavši kako je skup prilika za nagrađivanje onih koji su primjer razvoja i kvalitete hrvatskog turizma.

Ivica GETTO
NAGRADE U JOŠ DESET KATEGORIJA

Dodijeljeno je još deset nagrada u kategorijama: kulturna turistička atrakcija godine, turistički događaj godine, inovacija u turizmu godine, restoran godine, turistička agencija godine, marina godine, kamp godine, hotel godine, turistička destinacija godine te nagrada “Anton Štifanić” za životno djelo, kao i za osobu godine. Tijekom Dana hrvatskog turizma održana su brojna predavanja, radionice i okrugli stolovi. Izdvajamo okrugli stol o izgradnji nacionalnih turističkih brendova, potom predavanje o održivom turizmu za održivi razvoj destinacije, kao jedan od temeljnih principa omogućavanja daljnjeg rasta i razvoja turizma, te tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH, na kojem se raspravljalo o najaktualnijim temama i izazovima s kojima se suočava turistički sustav. Dani hrvatskog turizma ove su se godine održali uz potporu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Mali Lošinj, koji obilježavaju 130 godina turizma, te Jadranka Grupe, koja obilježava 70 godina poslovanja.

Antonio Sobol

direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske žuapanije

Naša je županija spoj urbanog i ruralnog, što je, pokazalo se, prava stvar i dobitna kombinacija. Nagrade koje su dodijeljene našim destinacijama sasvim su zaslužene.