Kultura
U MUZEJU SLAVONIJE OTVORENA IZLOŽBA

Povijesne zastave U restauraciju 15 zastava uloženo pola milijuna kuna
Objavljeno 27. listopada, 2017.

Vezani članci

OTVORENJE IZLOŽBE AUTORA ANTE GRUBIŠIĆA

Zastave iz fundusa Muzeja Slavonije

Brojčano mala - sadrži samo 35 zastava i 15 zastavnih vrpci - i samo je jedna od čak 170 zbirki kojima raspolaže Muzej Slavonije, no zbirka povijesnih zastava (od 1800. do 1945.), iznimno je vrijedna i dragocjena (čak i novčano), jer se radi o originalima i unikatima. Druga je najznačajnija ove vrste u Hrvatskoj.

Autor izložbe viši je kustos Ante Grubišić koji se ovom građom bavi dugi niz godina, a restauracija - skup i spor proces - počeo je početkom 90-ih. Iako je restaurirano manje od pola - 15 komada, u što je ponajviše zahvaljujući Ministarstvu kulture uloženo pola milijuna kuna (uz poseban ormar za pohranu), predstavili su ih jučer osječkoj javnosti. Kako kaže autor Grubišić, upravo je stanje onih koje još nisu restaurirane relevantno za usporedbu s onima kojima je vraćen nekadašnji sjaj.

Ravnatelj Denis Detling zadovoljan je što je i ova izložba realizirana u godini proslave 140 godina od osnutka MSO-a. Zahvalu je uputio autoru, ali i ekipi suradnika koji su mu u tom pomogli, ali i onima koji su ih podržali novčano.

Bez novčane podrške ni zastave ne bi ugledale svjetlo dana, naglasio je kustos Grubišić, jer su to bili vrlo skupi materijali, a trebalo je platiti i slikara te izradu, najčešće u Beču. Stoga su zastave imale svoje kume, koje su često financirale izradu. Iako je slika bitan element svake zastave, posebice onih starih cehovskih, autori su često nepoznati. Ponekad su slikari putnici obavili posao dok su bili na proputovanju kroz Osijek, a nakon završetka nastavili svoj put.

Među izloženim je zastavama mnogo onih čija je povijest itekako zanimljiva za naš grad. Tako se Osijek može pohvaliti najstarijom školskom zastavom, onom Osječke gimnazije iz 1842., koja je izrađena u Beču. Građanska garda ima čak četiri sačuvane zastave, kao i najstariju trobojnicu (s ilirskim grbom), a nije isključeno ni da to najstarija trobojnica uopće, dodao je autor Grubišić. Najviše je ipak cehovskih zastava, jer je u to vrijeme cehovski život u gradu bio vrlo intenzivan. Sve do konca 2. svjetskog rata. Upravo to je vremenska granica na kojoj se autor zaustavio, jer nakon toga zastave se proizvode serijski, tvornički u tisućama primjeraka.

Neke su zastave bile toliko dragocjene i važne i krhke da imaju i svoj ormarić u kojem su bile i još se čuvaju. Važne među zastavama su i one pjevačkih društava.

S obzirom na to da su neki izlošci u MSO-u završili kao donacije, konkretno olimpijca Alojza Petrovića, Ante Grubišić pozvao je Osječane da zavire u zabačene kutke svojih domova, možda pronađu neku dragocjenu zastavu ili zastavnu vrpcu.

Narcisa VEKIĆ

35 zastava

IZLOŽENO JE U ZGRADI MAGISTRATA

Možda ste propustili...

PREDAVANJE I PREZENTACIJA RADOVA U SPOMEN-GALERIJI IVANA MEŠTROVIĆA

50 godina prvog javnog spomenika u Vrpolju

OTVORENA 23. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 11. FOUR RIVER FILM FESTIVAL

Žiri pregledao više od 1000 filmova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSTOVANJE NARODNOG POZORIŠTA SUBOTICA

Slavna predstava oduševila je Osječane

2

DRUGI ROMAN VIROVITIČKE GLUMICE

‘’Eva, mala žena’’ sjajna priča Vlaste Golub

3

U DEVET ZEMALJA OVE JESENI

12 premijera prema djelima Mire Gavrana