Kultura
PREDAVANJE DR. SC. MARIJANE BORIĆ (HAZU) UZ 400. OBLJETNICU SMRTI

O suvremenosti djela velikog Fausta Vrančića
Objavljeno 27. listopada, 2017.

Predavanje “Suvremenost djela Fausta Vrančića – uz 400. obljetnicu smrti” dr. sc. Marijane Borić (HAZU) održat će se u petak, 27. listopada, u 19.30 sati u Vikarijatu Osijek (Strossmayerova 58), uz suorganizaciju Ogranka Matice hrvatske u Osijeku i Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao ll.”.

Faust Vrančić (Šibenik, 1551. – Venecija, 1617.), hrvatski humanist, polihistor i izumitelj, diplomat i biskup, jedna od najistaknutijih osoba cjelokupne hrvatske znanstvene i kulturne povijesti, koji je dao značajan doprinos mnogim područjima humanističkih i tehničkih znanosti (leksikografija, filozofija, teologija, tehničke znanosti), glasovit po djelima Novi strojevi (Venecija, 1615./1616.), kao kapitalnom djelu renesansne tehnike, i Rječniku pet najuglednijih europskih jezika (Venecija, 1595.), u koji je uz latinski, talijanski, njemački, mađarski uvrstio i hrvatski.

Dr. sc. Marijana Borić ugledna je znanstvenica s Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU i voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu, posebno zaslužna za znanstveno istraživanje i znanstveno-popularizacijsko promicanje Vrančićeva djela. N.Vek.

Možda ste propustili...

U NEDJELJU, 24. LIPNJA

Koncert zbora Mecsek iz Pečuha

HUMANITARNI KONCERT FILMSKE GLAZBE

Prikupljeno od ulaznica više od 20 000 kuna!

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKO VIDMAR, DOBITNIK NAGRADE HT-a I MSU-a

Ni tjedan nakon dodjele još nisam bio svjestan

2

DJEČJE KAZALIŠTE

Kradljivica ključeva na 58. MDF-u

3

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala