Kultura
PREDAVANJE DR. SC. MARIJANE BORIĆ (HAZU) UZ 400. OBLJETNICU SMRTI

O suvremenosti djela velikog Fausta Vrančića
Objavljeno 27. listopada, 2017.

Predavanje “Suvremenost djela Fausta Vrančića – uz 400. obljetnicu smrti” dr. sc. Marijane Borić (HAZU) održat će se u petak, 27. listopada, u 19.30 sati u Vikarijatu Osijek (Strossmayerova 58), uz suorganizaciju Ogranka Matice hrvatske u Osijeku i Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao ll.”.

Faust Vrančić (Šibenik, 1551. – Venecija, 1617.), hrvatski humanist, polihistor i izumitelj, diplomat i biskup, jedna od najistaknutijih osoba cjelokupne hrvatske znanstvene i kulturne povijesti, koji je dao značajan doprinos mnogim područjima humanističkih i tehničkih znanosti (leksikografija, filozofija, teologija, tehničke znanosti), glasovit po djelima Novi strojevi (Venecija, 1615./1616.), kao kapitalnom djelu renesansne tehnike, i Rječniku pet najuglednijih europskih jezika (Venecija, 1595.), u koji je uz latinski, talijanski, njemački, mađarski uvrstio i hrvatski.

Dr. sc. Marijana Borić ugledna je znanstvenica s Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU i voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu, posebno zaslužna za znanstveno istraživanje i znanstveno-popularizacijsko promicanje Vrančićeva djela. N.Vek.

Možda ste propustili...

BOŽIĆNA TURNEJA ANSAMBLA LADO

20 godina tradicije

U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Tribina o životu radnika u Slavoniji

SREDIŠNJICA MATICE HRVATSKE DONIRALA 175 NASLOVA

Osječkom Ogranku 350 knjiga na dar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana