TvObzor
MINDHUNTER - NOVA NETLFIXOVA KRIMISERIJA

Pionirski dani FBI-eve jedinice za profiliranje
Objavljeno 27. listopada, 2017.
Serija autora Joea Penhalla temelji se na knjizi Johna Douglasa i Marka Olshakera “Mind Hunter: Inside FBI's Elite Serial Crime Unit”, a David Fincher je izvršni producent te redatelj četiri epizode

Od prve scene nove Netflixove serije “Mindhunter” u kojemu upoznajemo specijalnog agenta FBI-a Holdena Forda, kojega glumi Jonathan Groff, koji dolazi razrješiti talačku krizu, a prije nego uopće krene uvodna špica znate da ste kročili u svijet Davida Finchera. Ako ste u posljednjih dvadeset godina pogledali bar jedan od njegovih deset filmova, pretpostavljam da znate o čemu pričam. Atmosferi prepunoj zagasitih boja kojima premazuje sve svoje filmove, bez obzira na to je li riječ o debitantskom “Alienu”, ili za sada posljednjoj “Nestaloj”. Ako malo bolje obratite pozornost dok gledate njegove filmove, a posljednjih godina i serije koje je kreirao, ili na kojima je surađivao, u svakom uratku bit će scena ljudi koji razgovaraju u prepunom mračnijem baru i bar jednom prikazati će nam unutrašnjost hladnjaka. Jer Fincher će vam, jednostavno rečeno, oteti oči, natjerati vas da obratite pozornost na svaki detalj u kadru koji pratite. Naravno, taj njegov impresivan vizualni stil možda na prvu ruku izgleda kao “nadogradnja” neponovljivog Alfreda Hitchcocka, ali rijetko koji živući redatelj ima tako prepoznatljiv potpis kamerom kao Fincher. Stoga, ako ste poput mene ljubitelji estetike koju je prezentirao u “Sedam”, “Zodijaku”, ili “Muškarci koji mrze žene” vjerujem kako će vas “Mindhunter” zarobiti i bez mnogo truda uvući u svijet serijskih ubojica i agenata FBI-a.

Počeci kriminalne psihologije

Iako se Fincher potpisuje kao izvršni producent serijala (uz Charlize Theron, Josha Donena i Ceán Chaffin), te redatelj četiri epizode, prve i posljednje dvije, njegov zarazni formalizam preuzeli su i Asif Kapadia, Tobias Lindholm i Andrew Douglas, koji su uspjeli progurati u serijal, točnije epizode koje su režirali, svoje osobne finese, no stil prema kojemu je “Mindhunter” prepoznatljiv upravo je onaj fincherovski.

Serija “Mindhunter” temelji se na knjizi Johna Douglasa i Marka Olshakera “Mind Hunter: Inside FBI's Elite Serial Crime Unit”. Ona donosi priču o vremenu kada je Douglas bio kriminalni profiler u FBI-evoj istražiteljskoj jedinici. Smještena u sedamdesete serija, čiji je autor Joe Penhall, koji iza sebe ima uspješnu dramsku i kazališnu karijeru, kao i nekoliko uspješnih TV i filmskih projekata (Cesta, Unutarnji glasovi, Neuništiva ljubav i Blue/Orange), “Mindhunter” nas upoznaje s pionirskim koracima FBI-evih agenata Holdena Forda i Billa Tencha (Holta McCallanyja), koji razvijaju nove tehnike profiliranja koje će im omogućiti da love serijske ubojice i silovatelje.

Ovaj fikcionalizirani portret porađanja kriminalne pshilogije odvija se tijekom 1977. godine. Termin “serijski ubojica” tek se treba osmisliti, kao i upoznati cjelokupni sustav - od policije preko državnih odvjetnika do sudaca - s novim gledanjem na uznemirujući novonastali američki sustav vrijednosti i prihvaćanjem brutalne stvarnost koja se povezuje sa šokantnim ubojstvima koja se događaju diljem Sjedinjenih Država. Agenti Ford i Tench susreću se s brutalnim ubojicama, psiholozima i višim agentima FBI-a koji imaju malo interesa za istraživanje uma ubojica. "Kako da preduhitrimo ludost ako ne znamo kako ludost razmišlja?", pita se McCallanyjev lik i upravo ova rečenica najbolje opisuje cjelokupnu prvu sezonu nove odlične i povremeno zaista uznemirujuće Netflixove serije. No, ako ste pomislili kako smo dobili novu verziju “Kriminalnih umova”, prebačenu vremeplovom u sedamdesete, a da se gledatelj ni jednoga trenutka ne zabuni kako smo upravo u tome desetljeću prošlog stoljeća, podsjetit će nas glazba iz tog vremena (Led Zeppellin, Toto, David Bowie, The Alan Parsons Project), kao i impresivan vozni park američkih klasika - grdno se varate.

Izbjegnuti stereotipi

Ono prema čemu se ova serija razlikuje od mnoštva tematski sličnih uradaka kojima vrvi američka televizija, jest činjenica kako ni jednog trenutka nećete vidjeti čin zločina, nego samo njegove posljedice. Iako se agenti susreću, odnosno intervjuiraju stvarne serijske ubojice Edmunda Kimpera (Cameron Britton), Jerrya Brudosa (Happy Anderson) i Richarda Specka (Jack Erdie), njihovi likovi nisu pretjerano teatralizirani, odnosno glumcima koji ih portretiraju nije dopušteno da postaju karikature koje bi prosječni gledatelj volio vidjeti kada su u pitanju psihopati koje su postali neizostavni dio američke popularne kulture. Naime, svi zločini s kojima se FBI dvojac susreće prepričani su do najsitnijih detalja, bez obzira na to opisuju li ih policajci, ili sami zločinci, pa je time dobiven još upečatljiviji efekt kod gledatelja ispred malih ekrana. “Mindnuter” shvaća kako su riječi ultimativni produžetak uloga koje prezentiramo svijetu i okolini koja nas okružuje i time nas definiraju više nego naš sam karakter.

S druge strane upravo su zbog toga, tih riječi koje izgovaraju likovi u seriji, izbjegnuti stereotipi u koje upadaju brojni scenaristi kada spajaju dva potpuno različita karaktera u filmovima i serijama. Jer Ford na prvi pogled izgleda kao mladi idealist oduševljen svojim statusom i novim radnim zadacima, a Tech iskusni, old-school veteran koji voli golf, odrezak i whiskey, no posebnu čar seriji pridonose i sjajna razrada likova gdje svakako treba spomenuti i lik dr. Wendy Carr (Anna Torv), koja ubrzo postaje dio ekipe, a pridodate li tomu i realnost vremena koje opisuje, jasno je zašto je Netflix još jednom uspio i zbog čega je “Mindhunter” vrhunski televizijski proizvod.

Nikola KUČAR