TvObzor
“PREDGRAĐE”

Julianne Moore i Matt Damon u žestokoj kombinaciji trilera i komedije
Objavljeno 27. listopada, 2017.
Film je prikaz savršenog predgrađa iz 1950-ih u kojemu se odražava najbolje i najgore od čovječanstva kroz djela običnih ljudi

Film “Predgrađe” prikaz je savršenog predgrađa iz 1950-ih u kojemu se odražava najbolje i najgore od čovječanstva kroz djela običnih ljudi. No, kada se provala kobno završi, obitelj se mora okrenuti ucjeni, osveti i izdaji kako bi preživjela. “Predgrađe” je režirao oskarovac George Clooney, a scenarij potpisuju također oskarovci Joel i Ethan Coen te Clooney i Grant Heslov. U filmu glume oskarovci Matt Damon i Julianne Moore, Oscar Isaac te 11-godišnji Noah Jupe.

Tijekom desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, američka srednja klasa počela se seliti u predgrađe: idilične, povoljne kuće u planiranim zajednicama. Mnogima, kojima je američki san bio imati kuću, san je prvi put postao stvarnost.

“GI Bill je pomogao svima koji su se vratili iz rata da kupe lijepu kućicu s garažom i okućnicom. Mogli ste dobiti dobar posao, živjeti u lijepoj četvrti i osnovati obitelj, pod uvjetom da ste bili bijelac”, kaže Clooney. “Bilo je zabavno vidjeti što se krije ispod te savršene slike i vidjeti koliko gadne stvari mogu postati.”

“George i ja smo pisali scenarij na temelju događaja koji su se doista dogodili u gradiću Levittown u Pennsylvaniji”, kaže Heslov. “George je naišao na dokumentarac iz 1957. pod nazivom 'Kriza u Levittownu'. To je istinita priča o onome što se dogodilo Williamu i Daisy Meyers, prvoj afroameričkoj obitelji koja se doselila u Levittown.”

“Tog dana kada su se Meyersi doselili poštar je pretpostavio da je gđa Meyers služavka, a kada mu je objasnila tko je zapravo, poštar je išao od vrata do vrata i pitao svih jesu li upoznali svoje nove susjede. Do noći se oko 500 ljudi skupilo na travnjaku ispred njihove kuće i izvikivalo rasne uvrede, mahalo zastavama Konfederacije i palilo križeve.”

Dok su razrađivali ovu ideju, Clooney se sjetio scenarija koji su mu braća Coen poslala 1999. pod nazivom Predgrađe. “Bila je to kombinacija komedije i trilera sa sličnim temama kao u filmovima 'Fargo' i 'Burn After Reading': nesretni likovi koji donose vrlo loše odluke. Željeli smo napraviti nešto manje smiješno, a više žestoko. Čini se da je pravo vrijeme za film koji se doima bijesan.” “U tom trenutku George se dosjetio da uzmemo postojeći scenarij za film 'Predgrađe' i smjestimo radnju u Levittown tijekom tjedna kada su doselili Meyersi”, kaže Heslov.

“Nešto u nacionalnoj podsvijesti želi gledati ovo razdoblje s ružičastim naočalama”, kaže Matt Damon koji glumi borbenog oca iz predgrađa, Gardnera Lodgea. Izvana, Gardner Lodge je uzoran suprug i otac, no nađe se na mukama kada dođe u doticaj s kriminalom u “Predgrađu”.

Gardner vodi naizgled idiličan, rockwellovski život sa svojom suprugom Rose i njihovim sinom Nickyjem. Mirna fasada obitelji Lodge nestaje kada dva ulična grubijana, Ira (Glenn Fleshler) i Louis (Alex Hassell), upadaju u njihov dom usred noći i uzimaju ih kao taoce. Provala dobiva tragičan obrat kada provalnici kloroformom omamljuju članove obitelji, pri čemu Rose umire. Situacija postaje još gora kada Gardner, zbog loše donesenih odluka, upada u čudnu igru mačke i miša s Irom i Louisom. (N.K.)

Foto: BLITZ
Možda ste propustili...