Kultura
6. SEZONA KONCERTNOG CIKLUSA OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA

Dobivamo (li) najveći Steinwey?!
Objavljeno 26. listopada, 2017.

Nastup Gudačkog trija Glazbene škole Franje Kuhača bio je sjajan uvod u konferenciju za novinare na kojoj je najavljena 6. sezona Koncertnog ciklusa Osječka glazbena srijeda, održana u Galeriji Waldinger. Još uvijek aktualna ravnateljica Gradskih galerija Osijek i viša savjetnica specijalistica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka Ljerka Hedl, podsjetila je kako stariji Osječani pamte bogat koncertni život grada, iako nikada nije postojala prava koncertna dvorana pa ni koncertni klavir. No, kako je radosno najavila Ljerka Hedl “smiješi nam se najnoviji i najveći Steinwey glasovir u budućnoj Koncertnoj dvorani Eurodoma”. Da je tomu tako, ili bar da će biti, potvrdila je i dogradonačelnica Žana Gamoš, obećavši osobno podržati nastojanje da Osijek konačno dobije i dvoranu i glasovir. Zaslužuje to pet tisuća poklonika klasične glazbe, koliko ih po sezoni zabilježi ciklus OGS-a, ali i najavljenih 20 koncerata u ovoj šestoj sezoni, koja je počela 14. listopada. Svi se održavaju srijedom u 19,30 sati, osim izuzetaka.

Sretan što je Osijek postao prepoznatljiv po ciklusu čiji je umjetnički voditelj, bio je jučer i Davor Bobić, ponosan što ga zovu glazbenici iz cijele Hrvatske, pa i šire, jer žele sudjelovati, ali, na žalost, ne mogu udovoljiti svima. Novopokrenuti Odsjek za novu glazbu na UAOS-u podrazumijeva i nove nastavnike, a upravo njih Davor Bobić želi predstaviti u ciklusu.

Najljepša je to, kaže, pedagoška uzajamna aktivnost kada studenti nakon nekoliko godina na koncertnim pozornicama zamijene svoje profesore. Priliku za predstaviti se Osječanima imaju i glazbenici vezani upravo uz ovaj grad - rođenjem, životom ili obrazovanjem.

- Misija nam je da glazba zagospodari gradom - kratko je rekao Bobić, koji koncerte dogovara i godinu dana unaprijed vodeći računa o financijama kojima raspolažu, a za koje je u najvećoj mjeri zaslužan Grad Osijeka, ali i Ministarstvo kulture...

Uz Muzej Slavonije (u čijem se prostoru koncerti najčešće održavaju), i Umjetničku akademiju, partner u ciklusu je i Glazbena škola Franje Kuhača, vlasnik oba (ujedno i jedina) koncertna glasovira u gradu - jeda je Grotrian-Steinweg, u atriju zgrade Glavne straže MSO-a, te Steinwey u dvorani GŠ-a, a koji je donedavno bio u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku koja je dugo bila u funkciji koncertne dvorane - napomenula je ravnateljica GŠFK Sunčana Bašić.

- Dolazak uglednih umjetnika koji su često i pedagozi, djelatnici GŠ-a iskoriste kako bi učenicima održali masterclass, jer im je preskupo slati ih u Zagreb ili neki drugi grad - zaključila je ravnateljica Bašić. N.Vekić

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike