Kultura
SVEČANOST U POVODU PROSLAVE 175. ROĐENDANA

Akad. Damjanović: Osječki je ogranak jedan od naših najboljih
Objavljeno 26. listopada, 2017.

U Matici hrvatskoj još su odavno odlučili da će sva slavlja provesti radno, pa je tako bilo i na proslavi 175. obljetnice u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta. Raspravljalo se o djelovanju i kako ga mogu učiniti boljim.

- Osijek je jedan od glavnih gradova Matice hrvatske, a osječki ogranak jedan je od naših najboljih. Objavljuje mnogo knjiga i organizira mnogo kulturnih događaja. Danas smo imali poseban razlog, htjeli smo okupiti sve ogranke iz Slavonije, Baranje i Srijema u najvećem slavonskom gradu i raspravljati o svemu s čim se susrećemo te naći načine da radimo i bolje - izjavio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović.

Istaknuo je da bi, kada bi morao sažeti tih 175 godina u dvije rečenice, rekao da je MH neprekidno izražavala povjerenje u kulturu. Djelovala je kao slavni češki književnik Milan Kundera - što su dani teži, kultura je važnija. Kad nastanu jako teški dani, svi se okupljaju oko kulture, stoga je važno da je ne zaboravimo ni u onim danima kad nije osobito teško.

- Matica hrvatska u širim je krugovima najpoznatija po onim događajima koji nisu tipični za kulturnu ustanovu, kao što je Deklaracija o hrvatskom jeziku. To je zato što je Matica tijekom 150 od svojih 175 godina bila najvažnija kulturna ustanova jednog naroda koji nije imao punu državnost, nije imao tko obaviti neke političke zadaće i onda su se one obavljale preko Matice jer su se ondje okupljali neki umni ljudi koji su razmišljali kako zaštititi naš narod i njegova elementarna prava - dodao je Damjanović.

Svečanosti su u utorak, 24. listopada, nazočili i poznati osječki pisac i književnik Josip Cvenić, predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske Ivica Završki, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i brojni drugi. A. Andrejek

Djelovala je kao slavni češki književnik Milan Kundera - što su dani teži, kultura je važnija

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike