Ekonomija
SAV PROMET OSTVAREN TRGOVANJEM DIONICAMA

Nije se uspio održati trend rasta dionica
Objavljeno 25. listopada, 2017.

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala došlo je do novog preokreta, tako da se trend rasta dionica nije uspio održati. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 25,8 milijuna kuna. Prvi put u povijesti Zagrebačke burze dogodilo se da sav redovni tjedni promet bude ostvaren isključivo trgovanjem dionicama. Ostalim instrumentima (obveznicama, certifikatima i blok-transakcijama) u redovnom prometu prošlog tjedna nije se trgovalo. U ponedjeljak i četvrtak nisu zabilježene transakcije na OTC tržištu (over the counter market), odnosno nije bilo nikakvih izvanburzovnih aktivnosti kupoprodaje vrijednosnih papira.

Duboka kriza

Navedeni podatci pokazuju koliko je duboka kriza domaćeg tržišta kapitala, s obzirom na vrlo nisku likvidnost. Zbog toga iznenađenje ne predstavljaju objavljeni podatci o gubitku Zagrebačke burze tijekom prvih devet mjeseci ove godine u iznosu od 1,4 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje lani, gubitak je ipak manji 1,5 milijuna kuna. Prosječni dnevni prometi dionicama iznosili su 5,2 milijuna kuna. To je u prosjeku 1,2 milijuna kuna ili 30 posto više nego tjedan prije. Odmah na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi pale su i tako je slomljena nada kako bi trend rasta na domaćem tržištu kapitala mogao biti zadržan neko duže vrijeme. Indeks Crobex smanjen je u ponedjeljak na 1855 bodova (pad za 0,4 posto). Utorak je donio daljnji pad dionica i indeks Crobex spušten je na 1847 bodova (pad za 0,4 posto). U srijedu je došlo do privremenog oporavka dionica i rasta indeksa Crobex za 0,4 posto, na 1854 boda. Četvrtak je donio novi pad dionica za 0,5 posto, pri čemu se indeks Crobex spustio na 1845 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1846 bodova. To je za 16 bodova ili 0,9 posto manje nego na početku tjedna. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex sedam vrijednosnica zabilježilo je rast i jedanaest pad cijene, dok su Luka Ploče i Kraš zadržani na početnim razinama. Među tjednim dobitnicima izdvojila se dionica Atlantske plovidbe rastom cijene za 9,7 posto, na 499,00 kn. Tjedno povećanje cijene bilježe i dionice Ingre (rast za 3,1 posto), Atlantic grupe (rast za 1,4 posto) i Končar elektroindustrija-KOEI (rast za 0,7 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Đuro Đaković Grupe (pad za 13,7 posto) nakon objavljene vijesti o produljenju roka upisa i uplate nove emisije dionica za dva dana do 24. listopada ove godine. Vijest je među ulagačima izazvala sumnju kako plan upisa 12,5 milijuna novih dionica nominalnog iznosa 250 milijuna kuna nije ispunio očekivanja uprave društva i to se odmah odrazilo na tržišnu cijenu. Težak udarac (pad za 11,8 posto) bilježi dionica Zagrebačke burze nakon objavljene vijesti o poslovnom gubitku u prvih devet mjeseci ove godine, te Uljanik plovidbe (pad za 6,1 posto), Podravke (pad za 4,3 posto), HT-a (pad za 2,6 posto) i povlaštena dionica Adris grupe (pad za 2,2 posto).

Čekaju izvješća

Dionicama HT-a nešto jače se trgovalo u ponedjeljak, utorak i četvrtak kada se ostvario dnevni promet od milijun kuna, a ostali dani su bili dosta skromniji. Cijena dionice HT-a u petak se spustila na 170,12 kn. To je za 3,48 kn ili 2,6 posto manje nego na početku tjedna. Objava vijesti o produljenju roka upisa i uplate nove emisije vrijednosnica Đuro Đaković Gupe utjecala je na cijenu i promete ovom dionicom. U petak se ostvarilo 2,0 milijuna kuna dnevnog prometa, ali je cijena dionice Đure Đakovića kliznula na 33,48 kn (tjedni pad za 13,7 posto). Intenzitet trgovanja dionicama Atlantske plovidbe pojačavao se prema kraju tjedna, kada je cijena dohvatila 499,90 kn. Dionicama Arena Hospitality pojačano se trgovalo u utorak kada je ostvareno 1,0 milijuna kuna prometa, a ostale dane trgovanje je bilo izrazito skromno. Na tržištu očito nema prodavatelja koji su spremni ponuditi na prodaju dionice Arena Hospitality na ovoj razini cijene. Idućeg tjedna čekaju nas objave devetomjesečnih financijskih izvještaja dioničkih društava. Analitičarima će posebno biti zanimljive objave financijskih izvještaja dioničkih društava iz sastava koncerna Agrokor. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 111,09 indeksnih bodova (rast za 0,11 posto).

Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA PONOVNO JE POTONULO U PESIMISTIČNO RASPOLOŽENJE. TO JE PRILIKA ZA KUPNJU PODCIJENJENIH DIONICA

Možda ste propustili...