Ekonomija
ADMIRAL MARKETS:

Vrijeme jeftinih kredita u Europi polako završava
Objavljeno 25. listopada, 2017.

U četvrtak se održava važan sastanak čelnih ljudi Europske centralne banke koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za sve one koji imaju kredite uz promjenjivu kamatnu stopu, ali i za one koji štede u američkim dolarima, švicarskom franku i ostalim valutama koje nisu vezane uz euro, navode analitičari Admiral Marketsa te dodaju kako bi tečaj eura u odnosu na dolar mogao burno reagirati.

U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa jedan euro je vrijedio 1,1744 američka dolara, što je približno 2,5 % ispod najviše razine dosegnute u posljednih nekoliko mjeseci.

“Na sastanku će biti odlučeno kako završiti program ubrizgavanja enormnih količina novca u europski financijski sustav koji ECB provodi zadnjih nekoliko godina. Novostvoreni novac korišten je za kupnju državnih obveznica na temelju čega im je cijena rasla, a kada cijene obveznica rastu, kamatne stope padaju. Upravo je to i bio cilj. Naime, pri niskim kamatnim stopama, pojedinci i kompanije su spremniji na zaduživanje te ulaganje posuđenog novca u nekretnine, širenje poslovanja i slično, što je dobro za gospodarski rast. Sad se već sa sigurnošću može reći da je plan ECB-a uspio. BDP svih europskih gospodarstava zadnjih godina počeo je rasti, a stopa nezaposlenosti postupno pada, što znači da je Europa definitivno izišla iz financijske krize koja je počela još davne 2008. No, rekordno niske kamatne stope mogu imati i negativne posljedice, kao što je visoka inflacija koja nije poželjna”, navode analitičari Admirala.

Napominju također da je tijekom ove godine došlo do rasta stope inflacije na cijelom kontinentu, stoga su u više navrata visokopozicionirani djelatnici ECB-a najavili da je došlo vrijeme za početak zatezanja monetarne politike.

- Predsjednik Vijeća guvernera Banke u zadnjem obraćanju javnosti najavio je da će ovog četvrtka iznijeti plan za smanjivanje iznosa koji se ubrizgava u sustav, a koji trenutačno iznosi 60 milijardi eura mjesečno. Na temelju same najave završetka QE programa, kamatne stope su već blago porasle, a kada QE program u potpunosti bude završen, Europska centralna banka će početi dizati referentne kamatne stope, pri čemu će i sve komercijalne banke automatski dizati kamatne stope svojim klijentima”, ističu iz Admirala.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će zbog početka zatezanja monetarne politike euro jačati u odnosu na većinu najtrgovanijih svjetskih valuta. “Naime, kako bude rastao prinos na štednju i držanje kapitala u europskim obveznicama, tako će rasti interes za prebacivanje kapitala iz drugih valuta u euro, pri čemu je jačanje eura vrlo izgledno. U roku nekoliko godina euro bi u odnosu na američki dolar i švicarski franak mogao ojačati možda čak i više od 10 %. S obzirom na politiku HNB-a, tečaj eura u odnosu na hrvatsku kunu i dalje će ostati na približno istoj razini”, navode iz Admirala.

Dodaju također da kratkoročno, u četvrtak, za vrijeme konferencije za medije, vrlo vjerojatno bi moglo doći do naglog pomaka tečaja glavnih valutih parova, a smjer kretanja ovisit će o detaljima plana kojeg će predstaviti Mario Draghi. - Ako najavi relativno brzi završetak QE programa, euro bi odmah mogao početi jačati, a ako dođe do produžetka trajanja programa od primjerice šest ili devet mjeseci, euro bi mogao privremeno oslabjeti. Odluka o visini kamatnih stopa bit će objavljena u četvrtak (26.10.), u 13.45 sati, a konferencija za medije počet će u 14.30 sati, zaključuju iz Admirala. Z.Rupčić

U roku nekoliko godina euro bi u odnosu na dolar i franak mogao ojačati i više od 10 %