Sport
KRALJEVI DERBIJA

Maksimir i Rujevica ne
mogu biti slučajnost
Objavljeno 24. listopada, 2017.
Neću pričati o borbi za prvaka. Prvenstvo nije sprint nego maraton, rekao je Zoran Zekić

Završile su Osijekove “noćne more” na Kvarneru. Sedam godina, ili 11 prvenstvenih susreta, trajala je serija poraza bijelo-plavih u Rijeci. Neovisno pri tome gdje se igralo na Kantridi ili Rujevici, a onda se “otvorilo”. I nebu i Osijeku.

Lijevala je kiša kao iz kabla, ali to nije smetalo Osječanima da odigraju još jedan uzbudljiv susret i stignu do još jedne velike pobjede ove sezone. Pobjede koja ih je vratila u bitku za sam vrh tablice. Osijek je na Rujevici dokazao kako je kralj derbija HNL-a ove sezone. Odigrao ih je pet, dvaput je svladao Rijeku, jednom Hajduk, a dvaput remizirao protiv Dinama.

Opet preokret

I još jedna utakmica s preokretom što je tako tipično za bijelo-plave ove sezone. No, Osječani su tim trijumfom pokazali kako dobra igra tjedan dana ranije u Maksimiru gdje im je pobjeda izmakla u 94. minuti nije bila slučajnost. Tijekom stanke trener Zoran Zekić očito je uspio homogenizirati momčad i pripremiti je na najbolji mogući način za dva derbija na gostovanjima. Osijek je iz njih uzeo četiri boda, a uz malo više sreće mogao je i svih šest. Uglavnom, vratili su se bijelo-plavi u utrku za vrh tablice u utakmicama u kojima ih je većina već oplakala.

- Neću sada nakon ove pobjede pričati o borbi za prvaka, nego se trebamo fokusirati na kontinuitet dobrih igara i rezultata. Rekao sam milijun puta da prvenstvo nije sprint, nego maraton. Imamo samo jedan poraz ove sezone u HNL-u i vjerujem da ćemo ostati na tome - bez euforije je pričao Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Njegova momčad još jednom je pokazala mentalnu snagu. Uspjela je minimalni rezultatski zaostatak okrenuti u svoju korist.

- Napravili smo pogrešku kod primljenog pogotka, hvala Bogu da smo se poslije toga brzo uspjeli vratiti i onda onim majstorskim golom Bočkaja doći i do pobjede - kaže Zekić.

Prekinuta je tako loša tradicija koja Osječane prati u Rijeci. Prekinuta je gotovo na isti dan kada je zabilježena posljednja pobjeda u Rijeci.

- Do sada nismo nikako mogli pronaći rješenje u ogledima s Rijekom. Za pobjedu na Rujevici dosta se toga mora poklopiti. Rijeka treba biti malo izvan ritma, pritisnuta umorom od Europe, a naša izvedba trebala je trkački biti na visokoj razini te da se postavimo pametno u otvaranjima, kada krećemo u polukontru i kontru. Mislim da smo zaista kvalitetno odradili utakmicu. Uspjeli smo anulirati najjače adute Rijeke igru po bokovima i ulaske u međuprostore, objašnjava Zekić.

Grezda u formi

Ovaj put Osijek se nije savijao pred Rijekom. Bio je čvrst, opet s jasnom idejom kako igrati. U posljednja dva nastupa podsjetili su bijelo-plavi na europska izdanja, a kao konačna nagrada stigla je velika pobjeda na Rujevici. Eros Grezda je bio hrabar u najavi susreta, pričao je o tome kako mu Rijeka leži, a riječi je pretvorio u djela. Zabio je treći prvenstveni pogodak ove sezone. Sve ih je spakovao u derbijima i promovirao se u Osijekovog Mr. Derbija. Nakon dužeg vremena “ukazala” se i ljevica Petra Bočkaja. Kako je samo “metnuo” taj slobodnjak. Ta pozicija, poludesno s 20 i nešto metara, za njega je čisti zicer. Uz njih dvojicu važnu rolu imao je i vratar Marko Malenica koji je s nekoliko dobrih intervencija čuvao momčad kada je bilo gusto. Polako, ali sigurno Osijek hvata ritam koji je imao ljetos u Europi. Glave su se valjda očistile, pa ćemo valjda bijelo-plave u tako kvalitetnim izdanjima vidjeti i u susretima koji ne nose epitet derbija.

- Ne smijemo previše slaviti. Moramo se resetirati jer nas čekaju protivnici gdje će nam s desetoricom igrača biti iza lopte, a tada nikome nije lako zabiti - upozorava Zekić.

Ipak, uživati se malo smije, jer je došao kraj još jednoj lošoj tradiciji, a Osječani su tek druga momčad u HNL-u koja je osjetila slast pobjede na Rujevici. Pobjede poput ove nad Rijekom znatno podižu i samopuzdanje momčadi, a to je bila jedna od stvari s kojom je Osijek znao imati problema u posljednje vrijeme. No, nakon uspješnih nastupa u Maksimiru i na Rujevici to bi morala biti stvar prošlosti. Uglavnom, Osijek se, iako je još uvijek na četvrtom mjestu, prišuljao samom vrhu tablice. Drugo mjesto udaljeno je samo jedan bod, a bijelo-plavi su pregrmjeli većinu nominalno najtežih gostovanja ove jeseni (ostao je još samo Poljud, nap.a.). Međutim, tek sad za njih dolaze susreti protiv momčadi poput Lokomotive, Intera ili Cibalije, koji su dosad bili problematični. Vrijeme je da i u takvim utakmicama pokaže snagu...

Dalibor KELER
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike