Osijek
GRADSKI VANDALI NE MIRUJU

Sfingi otkinuli šapu!
Objavljeno 24. listopada, 2017.
“Tragedija i sumrak manjine koja i dalje terorizira većinu. Dokad ovako?”, komentirao je na Facebooku gradonačelnik

Šetajući ovih dana Sakuntala parkom, brojni su građani ostali zaprepašteni vidjevši da je jednoj od sfinga otkinuta šapa. Podsjetimo, prošle su samo dvije i pol godine otkako su dvije kamene sfinge vraćene na istočni ulaz u Sakuntala park nakon šestomjesečne restauracije. Pretrpjele su velika oštećenja na šapama i postolju, prouzročena najvećim dijelom granatiranjem Osijeka u Domovinskom ratu, ali i zubom vremena. Odjel za kulturu Grada Osijeka za njihovu je restauraciju izdvojio 85.000 kuna, a na sfingama je radio kipar Nikola Faller. Mnoge je nakon obnove iznenadila ljepota sfingi koje su tada prvi put vidjeli u njihovoj izvornoj bijeloj boji i bez oštećenja. Radilo se o prvoj restauraciji dviju sfingi nakon 124 godine.

No, prošlog se tjedna netko odlučio devastirati zajedničku imovinu svih građana Osijeka, otkinuvši šapu jednoj od sfingi. Kipar Nikola Faller siguran je da je riječ o vandalskom činu, nažalost, još jednom u nizu.

- Tako nešto nije se moglo dogoditi slučajno. Šapa je bila ljepljena dvokomponentnim ljepilom koje može izdržati nekoliko stotina kilograma, stoga je lako zaključiti da je netko namjerno odlomio šapu jedne sfinge. Kontaktirao sam čovjeka za kojeg sam radio i ponudio sam mu da ću izvesti potrebne zahvate. Nisam upućen u to je li šapa pronađena ili ju je netko odnio, ali u svakom slučaju stojim na raspolaganju ako odaberu mene da izvedem neke preinake kako bi se oštećena sfinga dovela u izvorno stanje - rekao nam je Nikola Faller. Dodaje kako si pojedinci uzimaju za pravo nešto uništiti i rušiti.

- Budući da mi kao društvo na to ne reagiramo, to je pravi pokazatelj kako se s tim nosimo i u kojem smjeru idemo. Nije ni čudno da se neki tako ponašaju kad se na višim razinama u državi događaju slične stvari koje se opraštaju - dodao je poznati kipar.

Gradonačelnik Ivan Vrkić reagirao je podijelivši na Facebooku fotografiju oštećene sfinge.

- U sebi krijem tisuću pitanja zašto, a ni jedan odgovor zato. Tragedija i sumrak manjine koja i dalje terorizira većinu. Dokad ovako?”, pita se opravdano ogorčeni Vrkić.

Stotine su građana također ljutito reagirali na ovaj vandalski čin. Neki predlažu da se na zgradu kina Urania postave sigurnosne kamere kako slični incidenti više ne bi prolazili nekažnjeno.

Voditelj restauratorskog odjela Osijek Eduard Hudolin, iznenađeno je reagirao na naš upit, rekavši kako od nas prvi put čuje o tom događaju pa ga, kaže, u ovom trenutku ne može konkretno komentirati, ali može izraziti zaprepaštenost kao i svi Osječani koji drže do svojega grada i njegove baštine.

Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike